Fegyveresek rohantak le egy kenyai várost

Vágólapra másolva!
26 embert megöltek alig 30 kilométerre egy turisztikai látványosságtól.
Vágólapra másolva!

Fegyveresek megtámadtak vasárnap este egy nyugat-kenyai tengerparti várost, felgyújtottak legalább négy szállodát és egy üzemanyagtöltő-állomást, valamint megtámadtak a rendőrőrsöt. Legalább 26 embert megöltek - közölte a kenyai vöröskereszt és a rendőrség.

Egy körzeti rendőrparancsnok szerint a támadók, akik mintegy 50-en lehettek, három teherautóval érkeztek Mpeketoni településre, lerohanták a helyi rendőrőrsöt, majd lövöldözni kezdtek. Az országos rendőrfőkapitány közlése szerint egy bankot is lerohantak.

A városi halottasházba eddig 26 holttestet szállítottak be, de elképzelhető, hogy vannak további halálos áldozatok. A támadók az al-Kaida terrorszervezethez köthető al-Shabaab iszlamista fegyveres szervezet zászlaját lengették - tette hozzá a körzeti rendőrparancsnok. Mpeketoni száz kilométerre van a szomáliai határtól, és viszonylag kevés külföldi látogatja, inkább kenyaiak. Viszont tőle 30 kilométerre van Lamu város, amely rajta van az UNESCO világörökségi listáján, és sok külföldi fordul meg benne.

Kenya 2011 végén katonákat küldött Szomáliában, miután iszlamista fegyveresek több támadást hajtottak végre az ország területén. A fegyveres és pokolgépes támadások sorozata miatt - amelyekért a hatóságok az al-Shabaabot tették felelőssé - megcsappant a turizmus Kenyában.