Lelőttek egy ukrán katonai szállítót

Vágólapra másolva!
Lelőttek egy IL-76 típusú ukrán katonai szállító repülőgépet szombatra virradóan a kelet-ukrajnai Luhanszk közelében - erősítette meg az ukrán védelmi minisztérium az erről szóló sajtóhíreket. A CNN amerikai hírtelevízió ukrán katonai forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy legkevesebb 49 ember volt a fedélzeten.
Vágólapra másolva!

A gép éppen a luhanszki repülőtér felé közeledett. Egyelőre nem lehet tudni, hogy a gépen tartózkodók közül hányan haltak meg vagy élték túl a támadást. A minisztérium szerint többen életüket vesztették.

Kijev az oroszbarát szakadárokat tette felelőssé a támadásért. A minisztérium közölte, hogy a repülő katonákat, valamint felszerelést és ellátmányt szállított. "A terroristák orvul nagy kaliberű gépfegyverrel lőttek" - fogalmazott szombat reggel ismertetett közleményében a védelmi minisztérium, amely együttérzését fejezte ki a halottak családjainak. A szeparatisták Zenit típusú rakétákat is használtak.

Az ukrán hadsereg éppen az előző nap foglalta vissza Mariupol várost az oroszbarát szakadár lázadóktól. Luhanszkban és környékén - csakúgy, mint Donyeckben - hetek óta tart az ukrán hadsereg "terrorellenes hadművelete" az ottani oroszbarát szeparatisták ellen, akik kikiáltották a "luhanszki népköztársaságot".