Gyásznap lesz vasárnap Ukrajnában

Vágólapra másolva!
"Megfelelő választ" helyezett kilátásba szombaton az ukrán katonai szállító repülőgépet lelövő szeparatisták számára Petro Porosenko ukrán államfő, aki a negyvenkilenc halálos áldozattal járó akció miatt nemzeti gyásznappá nyilvánította a vasárnapot.
Vágólapra másolva!

"Büntetés vár mindazokra, akik részt vettek ebben a cinikus terrorakcióban. Ukrajnának békére van szüksége, de a terroristák megfelelő válaszban részesülnek" - mondta az államfő. Porosenko rendkívüli ülésre hívta össze az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanácsot, hogy tagjaival megvitassa a történteket és a további lépéseket.

Az IL-76 típusú ukrán katonai szállító repülőgépet szombatra virradóra a kelet-ukrajnai Luhanszknál lőtték le, mégpedig a város repülőterének a közelében, ahová a gép leszállni készült. Ez volt a legtöbb halálos áldozatot követelő akció április óta, amikor a kijevi hatóságok megkezdték a "terroristaellenes" hadművelet-sorozatot.

Egy ukrán katonai szóvivő szerint a gép fedélzetén utazó negyven ejtőernyős és a személyzet kilenc tagja mind életét vesztette. Az AFP francia hírügynökség helyszínen tartózkodó tudósítója beszámolt arról, hogy dél körül egyetlen holttestet sem lehetett látni azon a helyen, ahol a gép lezuhant. A gép ugyanis teljesen kiégett, elszenesedett. A tudósító mintegy két tucat oroszbarát felkelőt látott, akik a romok és a hamu között a meghalt ukrán katonákhoz tartozó tárgyakat szedték össze.

A "luhanszki népköztársaság" szóvivője elmondta: a repülőteret teljes mértékben lezárták a felkelők. Mint közölte, a gépet egy légvédelmi rakéta találta el. Más hírügynökségek azt jelentették, hogy a repülőgépre két rakétát lőttek ki. A luhanszki légikikötő térfigyelő kameráján az AFP szerint azt látni, hogy a találat pillanatában keletkezett villanás után harminc másodperccel vöröses fény borította be a láthatárt, akkor robbant fel ugyanis az Il-76.

A nap folyamán Kelet-Ukrajna több részén is összecsaptak az ukrán kormányerők és az oroszbarát szakadárok. Mariupolban három ukrán határőr vesztette életét, további négy pedig megsebesült, amikor a szeparatisták rakétavetővel megtámadtak egy katonai konvojt. Az ukrán hatóságok az előző napon bejelentették, hogy erőik visszafoglalták a város központját.

Orosz hírügynökségi jelentések szerint az ukrán erőknek a Donyeck megyében lévő Szlavjanszkban végrehajtott tüzérségi támadása következtében tönkrement a Lenin nevét viselő kórház egy része, tökéletesen lerombolódott a sebészeti, a kardiológiai és a baleseti osztály. Ebben a városban az ITAR-TASZSZ szerint történt néhány robbanás, amely megrongálta a helyi piac területét és néhány középületet, több ember megsebesült.

Francois Hollande francia államfő és Angela Merkel német kancellár a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott szombati telefonbeszélgetésük során "súlyos aggodalmuknak" adtak hangot amiatt, hogy folytatódnak a harcok Ukrajnában. Különösen súlyosnak minősítették az ukrán hadsereg katonai gépének a lelövését.

A NATO szombaton olyan műholdas felvételeket tett közzé, amelyek a szervezet szerint megerősíteni látszanak azt a gyanút, miszerint Oroszország katonai eszközökkel látja el a kelet-ukrajnai felkelőket. A felvételeken a NATO szerint orosz harckocsik láthatók, amelyek az ukrán határ közvetlen közelében lévő körzetbe érkeztek - néhány nappal azelőtt, hogy a héten hasonló harckocsik jelentek meg Kelet-Ukrajnában az oroszbarát szeparatisták által ellenőrzött területen. Arszen Avakov ukrán belügyminiszter azt mondta, hogy ez utóbbi tankok a határ orosz oldaláról gurultak át, de a felkelők az állították, hogy azok az ukrán hadsereg arzenáljából valók. A NATO szerint azonban ezeken a harckocsikon nincs semmilyen olyan felirat, vagy álcázófestés, amit az ukrán haderő használ saját eszközein. Sőt, nincs rajtuk semmilyen jelzés - márpedig éppen ez a taktika jellemezte az oroszok akcióit a Krím félszigeten, annak megszerzése idején.

Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár pénteken közölte: a konfliktus súlyos kiszélesedésének tekinthető, ha megerősítést nyer, hogy valóban orosz harckocsik lépték át az ukrán határt. A dán politikus aggasztónak nevezte az arról szóló híradásokat, hogy "fegyveres bandák" nehézfegyverekre, a többi között harckocsikra tesznek szert Oroszországból. Rasmussen ismételten felszólította Moszkvát, hogy hajtsa végre a csapatok teljes kivonását az ukrán határ közeléből, vessen véget a fegyverek és fegyveresek átszivárgásának a határon, továbbá vesse latba befolyását, hogy a kelet-ukrajnai szakadárok letegyék a fegyvert és felhagyjanak az erőszakkal.