Izraeli légicsapás érte a Gázai övezetet

Vágólapra másolva!
Először történt ilyen a palesztin egységkormány megalakulása óta, egy rakétatámadásra válaszoltak.
Vágólapra másolva!

Izrael légicsapást hajtott végre szerda este egy Gázai övezeti célpont ellen, válaszul egy rakétatámadásra, amelyet palesztin szélsőségesek követtek el nem sokkal korábban Izrael déli részét célba véve. A palesztin rakéta nem okozott kárt sem emberéletben, sem anyagiakban, az izraeli légicsapásban viszont meghalt egy ember, másik három pedig megsebesült – közölték a palesztin mentők, az izraeli hadsereg és szemtanúk.

Azóta, hogy a Gázai övezetet irányító Hamász radikális szervezet támogatásával a múlt héten megalakult a palesztin egységkormány, ez volt az első halálos kimenetelű erőszakcselekmény Izrael és a palesztinok között. Izrael a múlt héten figyelmeztette Mahmúd Abbász palesztin elnököt, hogy az egységkormány megalakulása után őt fogja felelősnek tartani minden olyan támadásért, amely a Gázai övezetből indul ki, mert bár a terület felett ténylegesen még mindig a Hamász gyakorol ellenőrzést, hivatalosan ez az egységkormány feladata.

Szemtanúk szerint az izraeli légicsapás egy motorkerékpáros férfit és egy autót talált el. A motoros meghalt, a három sebesült közül pedig kettőnek az állapota válságos, a könnyebb sérült egy hétéves fiú – közölték a palesztin mentők.

Abbász hivatala elítélte a palesztin rakétatámadás, és felszólította a gázai szélsőségeseket, hogy tartsák tiszteletben az Izraellel kötött tűzszüneti megállapodásokat. Izrael "porhintésnek" nevezte Abbász közleményét.

Az Egyesült Államok viszont – amellett, hogy maga is elítélte a rakétatámadást – üdvözölte, hogy a palesztin elnök megtette ezt, és Washington azt sugallta, hogy egyelőre nem tartja felelősnek az új kormányt a kilőtt rakétáért. "Elvárjuk a Palesztin Nemzeti Hatóságtól, hogy minden tőle telhetőt megtegyen a Gázából Izrael ellen irányuló támadások megakadályozására, de tudjuk, hogy a valóságban a Hamász tartja ellenőrzése alatt az övezetet" – jelentette ki Jen Psaki amerikai külügyminisztériumi szóvivő.