Saját társaik lőtték le a NATO öt amerikai katonáját

Vágólapra másolva!
Saját társai lövéseitől életét vesztette a NATO öt amerikai katonája Afganisztán déli részén – közölte kedden az észak-atlanti szervezet.
Vágólapra másolva!

Az igen súlyos incidens a déli Zábul tartományban történt hétfőn. Az első jelentésekből nem derült ki még az sem, hogy melyik ország NATO-katonái haltak meg; a szövetség gyakorlata szerint ezt az érintett tagország közli. A körülményekről először azt a hírt adták ki, hogy "feltehetően szélsőségesek" ölték meg őket, de utána az afgán rendőrség köreiből és tálib lázadóktól az szivárgott ki, hogy az afganisztáni nemzetközi harci misszió, az ISAF helikopterei nyitottak tüzet rájuk.

Később Washingtonban bejelentették, hogy amerikai katonákról van szó, akik visszatérőben voltak egy afgánokkal közös bevetésről, amikor tálib lázadók rájuk támadtak, ezért légi támogatást kértek, de az katasztrófával végződött. Az még nem derült ki, hogy az őket lelövő harci gépek melyik országhoz tartoznak.

Afganisztánban velük együtt a NATO 36 katonája halt meg már az idén, ebből csak júniusban nyolc. Az amerikai irányítás alatt álló erők vesztesége csökkenő tendenciát mutat, ennek oka minden bizonnyal az, hogy a szövetségesek kivonják erőiket a közép-ázsiai országból, átengedve az afgán kormányhadseregnek és rendőrségnek a feladatot, hogy felvegyék a küzdelmet a tálib felkelőkkel. A NATO összes harcoló egysége az év végéig elhagyja Afganisztánt.

Az afgán titkosszolgálat ügynökei elfogták Kandahár tartományban a tálibok egyik fontos parancsnokát, Atta Mohammadot – jelentették be Kabulban, ahol jelentős sikernek tartják az akciót. A Hádzsi Tafszir mozgalmi néven ismert lázadó az elnökválasztás június 14-re kiírt második fordulóját készült félbeszakítani az embereivel.