Pakisztáni tálibok robbantottak Karacsiban

Vágólapra másolva!
A reptér volt a célpont, 27 halottról tudni.
Vágólapra másolva!

A pakisztáni tálibok vállalták magukra hétfőn a Karacsi pakisztáni nagyváros nemzetközi repülőterének egyik terminálja ellen vasárnap éjjel elkövetett támadást, amelyben a legfrissebb információk szerint 27-en haltak meg.

A tálibok egyik szóvivője közölte: a támadás bosszú volt a pakisztáni hadsereg afgán határon végrehajtott légi támadásaiért. "Mi hajtottuk végre a támadást, amely azt üzeni a pakisztáni kormánynak, hogy még mindig létezünk, és válaszolunk a falvaikban bombatámadásokkal megölt ártatlan emberek halálára" - fogalmazott Sahidullah Sahid. Azt is mondta, hogy a támadás megtorlás volt Hakimullah Mehszúd haláláért. A pakisztáni tálibok vezetőjét tavaly novemberben ölték meg dróntámadásban.

A karacsi repülőtér egyik terminálját egy állig felfegyverzett, tíztagú csoport támadta meg vasárnap éjjel. A támadók automata fegyverekkel és gránátokkal, rakétagránátokkal voltak felszerelkezve. Több órán át tartó tűzharcot vívtak a rendfenntartó erőkkel, közben legalább három robbanás történt és tűz keletkezett a terminálon. Az összecsapásban valamennyi támadó életét vesztette, hetet lelőttek, hárman a robbanásokban haltak meg.

A legfrissebb adatok szerint a merényletben a tíz támadó mellett a rendfenntartó erők 13 tagja és négy civil is életét vesztette. A 23 sebesült közül öt állapota válságos. A hatóságok szerint a támadók legalább egy része üzbég volt. A terminálon kívül még folyik a keresés, mert attól tartanak, hogy néhány fegyveres elbújt egy közeli hangárban.

A szóban forgó terminálról nem indulnak átlagos kereskedelmi járatok, csak magas rangú tisztségviselők gépei és teherszállító gépek. A támadók - rácsokat átvágva - legalább két helyen jutottak be a terminál területére.