Tűzszünetet hirdettek a kolumbiai gerillák

Vágólapra másolva!
A marxista szervezet hónapok óta tárgyalt a kormánnyal.
Vágólapra másolva!

Egyoldalúan tűzszünetet hirdetett három hétre, a kolumbiai elnökválasztás második fordulójának idejére a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű marxista gerillaszervezet, amely hónapok óta béketárgyalásokat folytat a kormánnyal.

A FARC saját honlapján szombaton közzétett nyílt levelében jelentette be, hogy június 9-től 30-ig tartó tűzszünetet hirdet. A levél címzettje Óscar Iván Zuluaga elnökjelölt, a hivatalban lévő államfő, Juan Manuel Santos kihívója, aki erős fenntartásokkal viszonyul a Havannában folyó béketárgyalásokhoz. A levél aláírója, a szervezetet vezető Timoleón Jiménez - ismertebb nevén Timochenko - közli, hogy a FARC Zuluagán keresztül akarja üzenni az egész országnak azt, hogy tűzszünetet hirdet az elnökválasztás második fordulója alkalmából.

Kolumbiában május 25-én tartották az első választási fordulót, amelyet 29,25 százalékkal Zuluaga nyert meg. Santos a voksok 25,58 százalékát kapta. A FARC az első forduló idejére is tűzszünetet hirdetett. A voksolás egyfajta népszavazásnak tekinthető arról, hogy a bogotái kormány folytassa-e a béketárgyalásokat a lázadókkal vagy inkább fokozza a hadműveleteket a baloldali fegyveres csoport ellen.

Miközben Juan Manuel Santos a gerillaszervezettel való megbékélés mellett tör lándzsát, Zuluaga a terroristákkal való összejátszásnak tartja a Havannában folytatott tárgyalásokat, és azt sürgeti, hogy Alvaro Uribe korábbi elnökhöz és mentorához hasonlóan Washington segítségével a csatatéren törjék meg végérvényesen a FARC erejét. Zuluaga és hívei kételkednek abban, hogy a FARC örökre leteszi a fegyvert és lemond a busás hasznot hozó kokainkereskedelemről, még akkor is, ha ezt vállalni fogja a majdani békemegállapodásban.

A második választási fordulót június 15-én tartják. Közvélemény-kutatások szerint a két jelölt között szoros verseny várható.