Hetekig sötétben tartották a tálibok a kicserélt amerikai katonát

Vágólapra másolva!
A tálibokért elcserélt katona rossz állapotban van, még arra sem készült fel, hogy a családjával beszéljen.
Vágólapra másolva!

Egy megkísérelt szökési kísérlete után a tálibok hetekig sötétben, egy vasketrecbe zárva őrizték Bowe Bergdahl őrmestert, akinek a szabadulását öt, a guantánamói bázison fogva tartott tálib vezető Katarba szállításával váltotta meg az amerikai kormány - erősítették meg vasárnap amerikai katonai források a The New York Times értesülését. Bowe Bergdahl történetéről ebben a cikkben írtunk részletesen.

A németországi Landstuhlban orvosi megfigyelés alatt álló, 28 éves Bergdahl a hadsereg szerint fizikai értelemben már alkalmas lehet arra, hogy további gyógykezelésre az Egyesült Államokba, minden bizonnyal a texasi San Antonióba szállítsák, de mentálisan még nem készült arra, hogy találkozzon a családjával. Az "érzelmi problémákkal" küszködő őrmester a május 31-i szabadulása óta még nem beszélt a szüleivel - akik a CNN hírtelevízió szerint halálos fenyegetést kaptak e-mailben. Az ügyben Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és az idahói rendőrség nyomozást indított.

Az orvosok szerint a katonának elsősorban a bőre és az ínye sínylette meg a csaknem ötéves fogságot. A The New York Times úgy értesült, hogy Bergdahl nem alultáplált. A katona, akihez nem jutnak a külvilág hírei, nehezen barátkozik meg azzal a ténnyel, hogy a fogsága alatt tizedesből őrmesterré léptették elő.
John Kerry amerikai külügyminiszter, aki a vietnami háború idején maga is szolgált a haditengerészetnél, a CNN-ben pénteken sugárzott nyilatkozatában védelmébe vette Barack Obama elnöknek a fogolycseréről hozott döntését. A diplomáciai tárca vezetője "sértőnek és érthetetlennek" nevezte azokat a bírálatokat, amelyek szerint Bergdahlt nem kellett volna kiváltani a fogságából.

Az amerikai kormánynak a fogolycseréről hozott döntése támadások kereszttüzébe került a kongresszusban, amelynek több tagja szerint is törvénysértést követett el az elnök, amikor a vonatkozó jogszabály ellenére a honatyákat nem értesítette 30 nappal előre a guantánamói foglyok tervezett elszállításáról. Az öt rabot az amerikai-tálib fogolycserében közvetítőként fellépő Katarba szállították.
Mike Rogers, a képviselőház hírszerzési bizottságának republikánus elnöke vasárnap az ABC televíziónak kijelentette, hogy a szerinte az öt elengedett tálib közül legkevesebb hárman visszatérnek a harchoz, miután egy év múlva elhagyhatják majd Katart.

Bowe Bergdahlt több katonatársa is dezertőrnek tartja, akinek eredménytelen felkutatása legalább két (egyes források szerint 6-8) bajtársa életét követelte.