Helikopterrel szöktettek meg rabokat egy kanadai börtönből

Vágólapra másolva!
Egy éven belül másodszor történt meg, hogy helikopterrel szöktek meg rabok egy kanadai börtönből. A mostani szökevényeket kábítószer miatt vitték be, de gyilkossággal és maffiavádakkal is gyanúsítják őket.
Vágólapra másolva!

Helikopter segítségével szökött meg három elítélt egy québeci börtönből, helyi idő szerint szombaton este. A szökevények - a 35 éves Denis Yvon Lamontagne, az 53 éves Denis Lefebvre, 53 és a 49 esztendős Serge Pomerleau - egy helikopteren, este nyolckor menekültek el a Québec városban lévő Orsainville börtönből. A három férfi előzetes letartóztatásban ült a börtönben. Kábítószerügyben fogták el őket, de gyilkossággal és gengszterizmussal is gyanúsítják őket.

A kanadai hatóságok nagy erőkkel kutatnak a három bűnöző után, aki a rendőrség gyanúja szerint a közeli erdőségben bujkál.

A bírósági tárgyalásra váró rabokat 2010-ben fogták el a québeci Abitibi-Témiscamingue közigazgatási régióban, a kábítószer-ellenes, úgynevezett Folyami rák-pojekt keretében, amely több tucatnyi letartóztatást eredményezett. Az akció során a rendőrök fegyvereket és gépkocsik mellett és egy repülőgépet is lefoglalt.

A három szökevény a kanadai média szerint kapcsolatban áll a Pokol Angyalai motoros bandával.

Ez már a második olyan szökés alig, több mint egy évben belül, amely során az elítéltek helikopter segítségével jutottak ki egy québeci börtönből. Tavaly márciusban a St. Jerome börtönből vett fel egy helikopter két rabot, Benjamin Hudon-Barbeaut és Danny Provencalt. Őket és a szökést kitervelő másik két embert azonban néhány órán belül elfogták. Utóbbiak fegyverrel kényszerítették a helikopter pilótáját a manőverre.

A helikopteres szökések ritkák, de nem példa nélkül állóak a világ más országaiban sem. A sort 1971-ben Joel David Kaplan gyilkosságért elítélt amerikai üzletember nyitotta meg, aki egy mexikói börtönből menekült el sikeresen.

A "műfaj" egyéni csúcsát a francia Pascal Payet tartja, akit eredetileg az egy pénzszállító autó kirablásáért, és egy aközben elkövetett gyilkosság miatt fosztottak meg 30 évre a szabadságától. Payet-t, aki a hazájában 2001-ben, 2002-ben és 2007-ben is a helikopteres módját választotta a szökésnek, de mindháromszor elfogták. A legtöbben - öten - Puerto Ricóban próbáltak meg ily módon elmenekülni, de mindnyájukat elfogták.