Kimosta a katonacsontvázakat az emelkedő óceán

majuro-atoll, marshall-szigetek, emelkedő vízszint, emelkedő óceán
A high tide energized by storm surges washes across Ejit Island in Majuro Atoll, Marshall Islands on March 3, 2014, causing widespread flooding and damaging a number of homes. Officials in the Marshall Islands blamed climate change on March 5, 2014, for severe flooding in the Pacific nation's capital Majuro which has left 1,000 people homeless. Climate change is a major concern for Pacific island states such as the Marshals, Kiribati and Tuvalu, where many atolls are barely a metre (three feet) above sea level and risk being engulfed by rising waters. AFP PHOTO/GIFF JOHNSON
Vágólapra másolva!
A Marshall-szigeteken a holtak sem nyugodhatnak a vízszintemelkedéstől.
Vágólapra másolva!

Több mint kéttucat II. világháborús japán katona maradványait mosták ki a hullámok a Marshall-szigeteken egy, a vízhez közel fekvő katonai temetőből. Erről a szigetek küldöttsége beszélt egy Németországban tartott klímaváltozási ENSZ-konferencián – jelentette a Telegraph brit lap.

Egyre gyakrabban csap ki az óceán Forrás: AFP/Giff Johnson

A 70 ezer ember által lakott Marshall-szigetek szerint a jelenség arra figyelmeztet, hogy a globális felmelegedés tönkreteszi a termést, és már el-elborítja az emelkedő óceán a szigetek több részét. A Hawaii és Ausztrália között a Csendes-óceánon fekvő, ezer tagból álló szigetcsoport legmagasabb pontja alig két méterrel fekszik a tengerszint felett, és a kutatók egy-két méteres vízszintemelkedést jósolnak a század végére.

„Még a holtak sem nyugodhatnak – jelentette ki Tony De Brum külügyminiszter. – Koporsókat és holttesteket most ki a víz a sírokból.”