Oroszország ukrán menekültáradatra készül

Vágólapra másolva!
Eddig főként nők, gyerekek és idősek érkeztek.
Vágólapra másolva!

A fegyveres konfliktus sújtotta Kelet-Ukrajnából az utóbbi két napban mintegy 7 ezren érkeztek Ukrajnából Oroszországba, a Rosztovi területre. Elsősorban nők, gyerekek és idős emberek menekülnek, mondta Vagyim Artyomov, a Rosztovi terület kormányzóhelyettese. Többen távolabbi rokonaikhoz igyekeznek.

A rosztovi területen emiatt rendkívüli helyzetet hirdettek ki. Vaszilij Golubjev, az ukrajnai Luhanszk és Donyeck megyékkel határos régió kormányzója szerda este írta alá a rendeletet. A rendkívüli helyzet a határhoz közeli Azov, Gukovo, Donyeck, Zverevo, Novosahtyinszk és Taganrog városokra, valamint több határ menti járásra érvényes.

A rendkívüli helyzet bevezetése lehetővé teszi, hogy felgyorsítsák a menekültek fogadásának megszervezését és ideiglenes elhelyezésüket. Golubjev utasítást adott arra, hogy szükség esetén sátortáborokat hozzanak létre. Ella Panfilova, az orosz törvényhozás mellett működő emberi jogi biztos nem tudta megbecsülni, hogy jelenleg hány ukrajnai menekült tartózkodik Oroszország területén. Az ombudsmant azonban aggasztja, hogy nem állt fel a rendszer a menekültek fogadására.