Háromszáz rab szökött meg egy kongói börtönből

Vágólapra másolva!
Lefegyverezték az őröket, egy katona és egy civil meghalt.
Vágólapra másolva!

Háromszázegy elítélt tört ki egy börtönből a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén csütörtökön; két ember életét vesztette.

A hatóságok szerint a hajnali órákban kiszökött rabok közül eddig 35-öt sikerült elfogni. A szökés, illetve a rabok utáni hajsza közben egy katona és egy civil életét vesztette, további hét ember – köztük három civil – pedig megsebesült.

Az elítéltek az után szöktek meg Bukavu város központi büntetés-végrehajtási intézetéből, hogy lefegyverezték a börtönőröket. A börtönben nagyjából 1600 rabot őriznek.

Az AFP hírügynökség jelentése szerint a börtön környékére a rendőrség és a hadsereg is nagy erőkkel vonult ki, a reggeli órákban sok helyi lakos lövöldözésre ébredt.

Korábban két hasonló eset is történt a Kongói Demokratikus Köztársaságban. 2012 novemberében több mint ezer rab, köztük veszélyes bűnözők szabadultak ki Goma város központi börtönéből, amikor az M23 nevű felkelőcsoport elfoglalta a települést.

2011 szeptemberében szintén mintegy ezer elítélt szökött meg Lubumbashiban, ahol támadás érte a börtönt. Köztük volt a háborús bűnökért, terrorizmusért és emberiesség elleni bűnökért halálra ítélt Gédéon Kyungu Mutanga nevű felkelővezér is, harcosai az ő kiszabadítása érdekében törtek rá a börtönre.

Civil szervezetek szerint a kongói börtönök túlzsúfoltak, és embertelen állapotok uralkodnak bennük.