Vízágyúval lövik a nemi erőszak ellen tüntetőket Indiában

Vágólapra másolva!
A tüntetés helyének környékén két brutális, gyilkossággal végződő erőszak is történt mostanában.
Vágólapra másolva!

Az indiai tévé hétfőn sugárzott képei szerint a rendőrség vízágyúkat vet be a nemi erőszak sorozatos esetei miatt tüntetők ellen az észak-indiai Uttar Prades szövetségi állam fővárosában, Lakhnauban. Több százan - főleg nők - gyűltek össze a szövetségi állam kormányhivatala előtt hétfőn. A demonstrációt feltehetőleg a nemi erőszakkal kapcsolatos brutális bűncselekmények legutóbbi esete váltotta ki. Uttar Prades egyik falujában csoportosan megerőszakoltak és megöltek két tizenéves lányt, majd holttestüket felakasztották egy fára.

A falu lakosai először tétlenséggel vádolták a rendőrséget. A hatóságok ezután őrizetbe vettek két rendőrtisztet és felfüggesztettek a szolgálatból két másikat, mert nem indítottak nyomozást, amikor az egyik lány apja bejelentette a két lány eltűnését.

A hétfői tüntetők követelték, hogy a kormány lépjen fel határozottabban a nemi erőszak ellen, s vessen véget a rendőrség erélytelenségének és közömbösségének, ami szerintük csak bátorítja az erőszaktevőket.

A múlt héten egy újságírónő arról kérdezte Akhiles Jadav Uttar Prades-i főminisztert, hogy a kormány adatai szerint hány nemi erőszakot követnek el az államban, mire ő így válaszolt: "Magát nem erőszakolták meg, ugye? Így van? Nagyon jó. Köszönöm."

A főminiszter apja, Mulajam Szingh Jadav, az Uttar Prades-i kormánypárt vezetője a parlamenti választások kampányában országos vitát váltott ki egy javaslatával: azt indítványozta, hogy a nemi erőszak ne vonjon maga után halálbüntetést. "A férfiak már csak férfiak" - mondta.