Merkel Orbánék ellenében is jelölné bizottsági elnöknek Junckert

Vágólapra másolva!
Angela Merkel német kancellár azért dolgozik, hogy meglegyen a Juncker bizottsági elnökké jelöléséhez szükséges minősített többség az uniós tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanácsban. 
Vágólapra másolva!

A német kancellár szerint nem kell feltétlenül teljes egyetértés az uniós tagországok vezetőinek körében ahhoz, hogy Jean-Claude Junckert jelöljék az Európai Bizottság elnökének, ugyanakkor meg kell őrizni Nagy-Britannia uniós tagságát.

Angela Merkel hétfőn Berlinben a grúz kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatón elmondta: azért dolgozik, hogy meglegyen a Juncker bizottsági elnökké jelöléséhez szükséges minősített többség az uniós tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanácsban.

Ugyanakkor a döntést "európai szellemben" kell meghozni, ami azt jelenti, hogy a lehető legnagyobb egységet kell létrehozni, hiszen "nekem például nem mindegy, hogy Nagy-Britannia az unió tagja-e" - tette hozzá a német kancellár.

Merkel eddig nem beszélt arról nyilvánosan, hogy a tanács akár teljes egyetértés nélkül, a döntést ellenző tagállamok leszavazásával is javasolhatja az Európai Néppárt csúcsjelöltjét bizottsági elnöknek, ha a testületben nem alakul ki a minősített többségi döntést megakadályozó úgynevezett blokkoló kisebbség.

Az Európai Tanácsnak az Európai Parlamentnek kell személyi javaslatot tennie az Európai Bizottság elnöki tisztségének betöltésére. A tanács több tagja, köztük David Cameron brit és Orbán Viktor magyar kormányfő nem támogatja Jean-Claude Juncker jelölését.