Lemondott a spanyol király

Juan Carlos spanyol király lemond
Spanish King Juan Carlos arrives for a commemorative mass held for the victims of the Madrid train bombings on March 11, 2014 marking the10th year anniversary of the attacks that claimed 191 lives and injured more than 1900 others. On March 11, 2004 at 7:40 am, 10 bombs exploded on board four packed commuter trains in Madrid in an attack claimed by the Al-Qaeda terror network, which said they were punishment for Spain's role in the US-led invasion of Iraq. AFP PHOTO / GERARD JULIEN
Vágólapra másolva!
I. János Károly spanyol 1975 óta volt Spanyolország királya, a trónon fia, Fülöp követi.
Vágólapra másolva!

Lemond a trónról a 76 éves I. János Károly király, aki 1975 óta uralkodott Spanyolországban - jelentette be Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök. János Károly egészségi állapotára hivatkozva mondott le a trónról, a helyét fia, a 45 éves Fülöp fogja átvenni - írta az El País.

A miniszterelnök bejelentette, hogy keddre rendkívüli miniszteri értekezletet hív össze. Azt mondta, reméli, hogy az örökösödési folyamat mielőbb lezajlik. Rajoy szerint Fülöp herceg felkészültsége, személyisége és a közügyekben szerzett széleskörű tapasztalatai biztos ganaraciát jelentenek arra, hogy meg fog felelni az elvárásoknak. "

I. János Károly spanyol király Forrás: AFP/Gerard Julien

Mariano Rajoy miniszterelnök beszédében azt mondta, hogy János Károly király "Spanyolország érdekeinek fáradhatatlan védelmezője", és "a demokrácia előmozdítója" volt. Legjobb szimbóluma volt annak, hogy a spanyolok békében és szabadságban élnek.

I. János Károly beszédét délben rádión és televízión közvetítették. „Az elszenvedett hosszú és súlyos válság mély sebeket hagyott a spanyol társadalmon, de egyúttal egy új, reményekkel teli utat is mutat számunkra. Ezek a nehéz évek lehetővé tették, hogy önkritikusan számot vessünk a hibáinkkal. Már részről felébresztette bennünk azt a büszke tudatot, hogy mire voltunk és vagyunk képesek, hogy mik voltunk és vagyunk: egy nagy nemzet” – mondta János Károly a beszédében.

A leköszönő király szerint ez a nehéz időszak sarkallja arra a spanyolokat, hogy kijavítsák a hibáikat, elinduljanak egy szebb jövő irányába: "ebben „az új generáció teljes joggal követel magának főszerepet, ugyanazt, ami a történelmünk egy meghatározó, felívelő korszakában az én generációmat illette meg".

János Károly elmondta azt is, hogy ő "minden spanyol királya" akart lenni (így utalva valószínűleg az újra és újra felszínre törő katalán nacionalista, independentista törekvésekre). Utódjáról, Fülöpről azt mondta, hogy rendelkezik a szükséges érettséggel, felkészültséggel és felelősségtudattal, hogy államfő lehessen, és hogy megnyissa a remény új korszakát, amelyben a megszerzett tapasztalatait és az új generáció lendületét tudja ötvözni.

I. János Károly két nappal a spanyol államot vezető Francisco Franco tábornok halála után, 1975. november 22-én lépett trónra. A parlamentben elmondott első beszédében a demokrácia visszaállítását tűzte ki céljául. Az 1978-ban a politikai erők közötti konszenzus jegyében megszületett új demokratikus alkotmány inkább jelképes szerepet adott az uralkodónak, aki fontos helyet töltött be a demokratikus politikai átmenetben.

I. János Károly az elmúlt években sok időt töltött kórházban megromlott egészségügyi állapota miatt, 2010-ben jóindulatú daganatot távolítottak el a szervezetéből, majd többször műtötték a porckorongsérve miatt. 2012 áprilisában csípőprotézist kapott, miután egy botswanai elefántvadászaton elesett és eltört a csípője. A válság közepette tett költséges utazás ráadásul botrányt váltott ki, és emiatt János Károly bocsánatkérésre kényszerült, amit spanyol uralkodó addig még soha sem tett.

I János Károly népszerűségét, amelyet a diktatúrából a demokráciába való átmenet során alapozott meg, több közéleti botrány is megtépázta. Veje, az egykori kiváló kézilabdázó, Inaki Urdangarin ellen 6,3 millió euró elsikkasztás miatt folyik vizsgálat. 2013-ban egy év alatt 26 százalékot esett a királyi család népszerűsége.