Vágólapra másolva!
Német sajtóértesülés szerint a brit kormányfő figyelmeztetett: nem tudná garantálni, hogy Nagy-Britannia továbbra is az Európai Unió tagja maradjon, amennyiben az európai vezetők Jean-Claude Junckert, az Európai Néppárt elöltjét választják az Európai Bizottság elnökévé.
Vágólapra másolva!

A Der Spiegel című német hetilap vasárnapi számában megjelenő, előzetesen ismertetett cikke szerint David Cameron a kedden Brüsszelben tartott EU-csúcs egyik szünetében jegyezte meg, hogy amennyiben Luxemburg korábbi miniszterelnökét választják meg az Európai Bizottság vezetőjének, nem tudná tovább az EU-ban tartani a szigetországot.

A brit kormányfő ezt azzal magyarázta, hogy Juncker kinevezése olyan mértékben gyengítené a konzervatív kormány támogatottságát, hogy az EU-tagság támogatásáról szóló referendumot kellene kiírnia Nagy-Britanniában. Ez pedig valószínűleg London kilépéséhez vezetne az európai közösségből, hiszen a britek nagy valószínűséggel nemet mondanának a tagságra.

A brit miniszterelnöki hivatal nem kommentálta a német hetilapban megjelenő írást. Cameron korábban azt ígérte, hogy újratárgyalja Nagy-Britannia EU-tagságának feltételeit, és amennyiben a konzervatívok nyerik a 2015-ben esedékes parlamenti választásokat, a brit állampolgároknak még 2017 vége előtt lehetőségük lesz arra, hogy szavazzanak országuk uniós tagságáról.