Három embert lelőttek a brüsszeli Zsidó Múzeumban

Vágólapra másolva!
Két nő és egy férfi az áldozat, a belügyminiszter szerint antiszemita támadás történt. A lövöldöző autóba szállt és elmenekült.
Vágólapra másolva!

Tüzet nyitott egy férfi a járókelőkre Brüsszel belvárosában, a zsidó múzeum előtt, hárman meghaltak, egy ember pedig súlyosan megsebesült - közölte szombaton a brüsszeli tűzoltóság szóvivőjére hivatkozva a Le Soir, Belgium legnagyobb példányszámú francia nyelvű napilapja internetes oldalán.

A La Libre Belgique, a második legolvasottabb francia nyelvű napilap egy negyedik halálos áldozatról is tudni vél, emellett pedig arról is beszámolt, hogy egy szemtanú feljegyezhette annak az autónak a rendszámát, amellyel a támadó érkezett, majd elmenekült. A híroldal azt írja, hogy délután négy óra előtt pár perccel egy Audi állt meg a zsidó múzeum bejáratának közelében, a parkoló autók mellett, majd az utas és a vezető is kiszállt. Ez utóbbi a beszámoló szerint két táskát tett a földre, majd tüzelni kezdett a járókelőkre. Ezt követően visszaült az autóba és elhajtott. Az utas sorsáról egyelőre semmit sem tudni.

A BBC egy belga televízióra hivatkozva azt írta, hogy a lövöldözés a múzeumon belül és kívül történt. Az AFP beszélt egy szemtanúval, aki a múzeum előcsarnokában látott két holttestet.

Guido Van Wymersch, Brüsszel Ixelles nevű kerületének rendőrfőnöke, illetve a terrorfenyegetettséget értékelő rendőri egység is megerősítette, hogy a támadásban két nő és egy férfi vesztette életét.Teljesen véletlenül a közelben tartózkodott Didier Reynders belga külügyminiszter is, aki a beszámoló szerint maga is szemtanúja volt a merényletnek.

"Hallottam a lövéseket, levetettem magam a földre, ahol több test is hevert" - számolt be a történtekről a sajtónak a politikus, aki később a Twitteren azt írta: megrázták a zsidó múzeumnál történt gyilkosságok, gondol az áldozatokra, akiket a saját szemével látott a helyszínen, és együtt érez családtagjaikkal. Szintén a közelben tartózkodott a belügyminiszter, Joelle Milquet is, aki pár perccel Reynders után ért a támadás helyszínére, és úgy nyilatkozott: minden arra utal, hogy antiszemita támadás történt.

Elio Di Rupo belga miniszterelnök ugyancsak a Twitteren keresztül tudatta: mélyen megrázták a történtek, és részvétét fejezi ki az áldozatok hozzátartozóinak.A helyszínen Julien Klener, a belgiumi izraelita hitközség elnöke a La Libre Belgique-nek úgy nyilatkozott: a múzeumot mostanában nem fenyegették meg. Yvan Mayeur, Brüsszel polgármestere az RTL-TVI tévécsatornának nyilatkozva arról beszélt, hogy valószínűleg terrortámadás történt. A rendőrség nyomon van - mondta.