Vízágyú és könnygáz az isztambuli május elsején

törökország, tüntetés, gázálarc, május 1., Isztambul
Turkish protesters wearing gas masks hold a banner reading "Workers who resist win" as they march towards Taksim Square in Istanbul during a May Day rally on May 1, 2014. Turkish police used water canon and tear gas to disperse thousands of protesters who tried to defy a Labour Day ban on demonstrations on Istanbul's Taksim Square, the scene of protests that have dogged the government for months. AFP PHOTO/BULENT KILIC
Vágólapra másolva!
A tüntetők a tilalom ellenére megpróbáltak bejutni a Taksim térre.
Vágólapra másolva!

Vízágyúk és könnygáz bevetésével kergette szét a török rendőrség csütörtökön Isztambulban azt a több száz tüntetőt, akik május 1. alkalmából - a tilalom ellenére - megpróbáltak bejutni a kormányellenes megmozdulások miatt híressé vált Taksim térre. Egy helyszínről tudósító újságíró szerint a rohamrendőrök vízágyúk fedezetében indították meg akciójukat a tüntetők ellen, akik torlaszokat emeltek a szomszédos Besiktas negyedben, majd megpróbáltak behatolni a Taksim térre.

A török városban több helyszínen tüntetők ezrei gyülekeztek csütörtök délelőtt a munka ünnepi felvonulásokra. A török sajtó szerint 40 ezer rendőrt állítottak készenlétbe. Az összecsapásokban a beszámolók szerint közel hatvanan megsebesültek, több mint száz embert őrizetbe vettek.

Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök korábban arra figyelmezetett, hogy az emberek ne is reménykedjenek abban, hogy a Taksim téren tüntethetnek.

Forrás: AFP/Bulent Kilic

Május 1. csak 2009 óta munkaszüneti nap Törökországban. Azelőtt ezen a napon országszerte rendre erőszakos összecsapásokba torkolltak a május 1-jei megmozdulások. A Taksim tér neve szorosan összefonódott a törökországi május 1-jei megmozdulások történetével. 1977-ben 34 ember halt meg a téren, miután egy közeli épületből tüzet nyitottak a tüntető tömegre.