Vágólapra másolva!
A repülőgépek és hajók mind hazamennek, egyetlen darabot sem találtak a gépből.
Vágólapra másolva!

Befejeződött a légi és az óceán felszínén folytatott kutatás az eltűnt malajziai utasszállító repülőgép után, mostantól gyakorlatilag már csupán az Indiai-óceán mélyén keresik – jelentették be az ausztrál hatóságok szerdán. A Malaysia Airlines Kuala Lumpurból Pekingbe tartó, MH370-es járatának március 8-án veszett nyoma. A Boeing 777-200-as repülőgép fedélzetén 239 ember utazott, közülük több mint 150 kínai állampolgár volt.

A gépből eddig még egyetlen darabot sem találtak meg. Az eddig összegyűjtött adatok alapján úgy vélik, hogy a repülő Ausztrália nyugati partjainak közelében tűnt el, ott keresik most tengeralattjáróval közel 60 ezer négyzetkilométernyi területen. Az Indiai-óceán déli részén folytatott kutatásban nyolc ország vett részt: Ausztrália, Kína, Malajzia, Új-Zéland, Japán, Dél-Korea, Egyesült Államok és Nagy-Britannia. Hajóik és repülőgépeik – több mint 300 repüléssel – összesen 4,5 millió négyzetkilométernyi területet vizsgáltak át tüzetesen, érdemi eredmény nélkül.

A kutatási műveletek összehangolására létrehozott ausztrál központ szóvivője szerdán közölte, hogy a küldetésben részt vevő összes repülőgép távozik a helyszínről, és mostantól már csak egyetlen – kifejezetten tengeri felderítésre tervezett – P-3 Orion típusú ausztrál vadászgépet tartanak készenlétben Perthben. A 14 ausztrál, kínai és brit hajó többsége is távozik a térségből.