Botokkal harcol Putyin titokzatos hadserege

A kelet-ukrajnai oroszbarát fegyveresek kicsodák? Oroszbarát aktivisták Donyeckben
Pro-Russian activists guard a barricade set at the Ukrainian regional Security Service building on the eastern city of Donetsk on April 7, 2014. Ukraine's embattled prime minister today accused Russia of trying to "dismember" his country by plotting seizures of government buildings in eastern regions that are seeking to break away from Kiev. AFP PHOTO/ ALEXANDER KHUDOTEPLY
Vágólapra másolva!
Kövekkel, botokkal vagy vasrudakkal felszerelt álarcosok vezetik a kelet-ukrajnai oroszbarát tüntetéseket, akikről még a helyiek sem tudják biztosan, hogy kicsodák. Az biztos, hogy az oroszok támogatják őket, többen hallottak arról, hogy pénzért tüntetnek, és többük volt már börtönben. Ők a gyalogok Putyin titkos háborújában.
Vágólapra másolva!

Kesztyűs, eltakart arcú, botokkal vagy láncokkal felszerelt civilek csoportban püfölnek rivális tüntetőket vagy sorakoznak fel a kormányerőkkel szemben – az elmúlt hetekben többször lehetett látni hasonló képeket, videókat Kelet-Ukrajnából. Az adott esetben mackónadrágot viselő, kapucnis pulcsit vagy műtősmaszkot kombináló álarcosok jellemzően oroszbarát tüntetők, aki amellett, hogy látszólag szervezetten tüntetnek az ukrán kormány ellen, leginkább közintézmények ostromlásával töltik az idejüket.

Szerdán például két-háromezer tüntető és több tucat símaszkos fegyveres foglalt el egy belügyminisztériumi épületet Luhanszkban, Donyeckben pedig több tucat oroszbarát álarcos támadt kövekkel, botokkal, vasrudakkal és láncokkal ukrán tüntetőre. De egyáltalán kik ezek az emberek? Az elnyomástól félő helyiek, akik a retorzióktól tartva takarják el a fejüket, és sanyarú helyzetük miatt ilyen szegényes a fegyverzetük? Vagy ők a soha nem látott hadviselést kifejlesztő Vlagyimir Putyin titkos hadseregének katonái?

Oroszbarát tüntető Donyeckben Forrás: AFP/Alexander Khudoteply

Bár számos jel árulkodik az oroszbarát fegyveresek kilétéről, biztosat állítani több okból sem lehet. Egyrészt a konfliktusban részt vevő két állam meglehetően egyoldalúan kezeli őket, Ukrajna egyszerűen terroristának tartja őket, míg Oroszország azt is csak április közepén ismerte el, hogy orosz katonák álltak a Krím félsziget elcsatolása mögött. Másrészt a régióból érkező információk nagyrészt zavarosak, megbízhatatlanok, ezt támasztják alá, hogy az általunk elért helyiek beszámolóiban is vannak ellentmondások.

A bizonytalanság ellenére tényként kezelhető, hogy az oroszbarát szeparatisták legalább egy része kapcsolatban áll az orosz állammal. A New York Times egyik korábbi beszámolója szerint az oroszbarát tüntetések hirtelen, egyszerre robbantak ki 11 városban, a demonstrációk szervezettsége, az orosz állampolgárok feltűnése és az állítólagosan Oroszországból odabuszoztatott tüntetők megjelenése mind erős moszkvai koordinálásra utal.

Bottal felszerelt tüntető egy szlavjanszki barikádnál Forrás: AFP/Anatoliy Stepanov

„Teljesen biztos vagyok abban, hogy a tüntetéseket Moszkva irányítja. Itt, Donyeckben nagyrészt helyiek az álarcos oroszbarát tüntetők, míg vidéken főleg oroszokból és krímiekből állnak, akik modern orosz fegyverekkel vannak felszerelve, bár arra nincs közvetlen bizonyíték, hogy Moszkvának engedelmeskednének” – írta az Origónak egy 29 éves donyecki, Kirill. Ismer olyanokat, akiknek 150-250 hrivnyát (3-5 ezer forintot) kínáltak azért, hogy részt vegyenek az oroszbarát tüntetéseken.

Egy 33 éves, szintén donyecki orvos, Dimitrij úgy tudja, hogy 500 hrivnyát (10 ezer forintot) kapnak naponta, akik az elfoglalt közhivatalokat védik. „Nem lehet véletlen, hogy egymástól távol eső városokban ugyanakkor, ugyanazokkal a szlogenekkel és szimbólumokkal tüntessenek” – írta. Szerinte azért verik az embereket, hogy félelmet keltsenek bennük, és hasonlóakat írt róluk Kirill is. „Nagyon agresszívek, nem fogadják el, ha másnak más véleménye van. Hétfőn is békés tüntetőkre támadtak, és úgy tűnik, a helyi rendőrség és az önkormányzat hallgatólagos támogatásával tehetik meg ezt” – írta.

Pajzzsal és bottal felszerelt orosz tüntető Donyeckben Forrás: AFP/Alexander Khudoteply

Kirill szerint az oroszbarát tüntetőket helyi bűnözők és az orosz propaganda által megcélzott szegényebb rétegek, így például a nyugdíjasok támogatják elsősorban. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) több olyan esetet is rögzített, amely alátámaszthatja ezt. Április közepén például 70 embert vettek őrizetbe azért, mert megtámadtak egy laktanyát Mariupolban, és kiderült, hogy 90 százalékuknak már volt korábban dolga a hatóságokkal, főleg ittas vezetés és huliganizmus miatt. Szintén árpilis közepén vettek őrizetbe négy férfit egy vonatállomáson, akiknél összesen 37 millió forintnyi hrivnyát találtak. Az elfogott férfiak azt mondták a kihallgatáson, hogy a pénzből oroszbarát tüntetéseket támogattak volna Dnyepropetrovszkban.

A tüntetések közelében több szélsőséges is feltűnik, ilyen például Alekszej Kugyakov, a Moszkvai Pajzs nevű szélsőséges szervezet korábbi vezetője. Egy ukrán honlap fotókkal is igazolta, hogy Kugyakov ott volt donyecki tüntetéseken. A Moszkvai Pajzs azzal szerzett magának hírnevet, hogy moszkvai házak alagsorában megbúvó illegális menekültekre csaptak le, és próbálták őket lefogni a rendőrség megjelenéséig. Tavaly szeptemberen felfegyverkezve több mint 30-an törtek be egy munkásszállóba, ahol szabályos ostrom alakult ki, füstbombákkal és lőfegyverekkel. Kugyakovot letartóztattak, de amnesztiával kiszabadult.

A horlivkai rendőrállomást rohanják meg Forrás: AFP/Alexey Kravtsov

Ugyanakkor az is kétségtelennek tűnik, hogy vannak olyan helyiek, akik valóban örülnének az orosz csapatok érkezésének. „A luhanszki oroszpárti tüntetők egy része szolgált az ukrán hadseregben, ezért olyan szervezettek. Senkit nem ütöttek meg, az egy hazugság. Nagyon jó emberek, és csak annyit akarnak, hogy meghallják őket. Azt követelik, hogy nagyobb legyen a függetlenségük, és hogy az orosz legyen a második nyelv Ukrajnában. Nem értem, hogy az ukrán kormány miért nem akarja őket meghallani, és miért hívja őket terroristának” – állította egy 32 éves luhanszki nő. „A donyeckiek saját maguk gyűjtenek pénzt, legfeljebb pár üzletember támogatja őket. Oroszország morálisan támogatja csak a donyeckieket. Ha valóban támogatná őket, akkor fegyverekkel lennének felszerelve” – írta egy másik donyecki nő.

Mindenesetre a kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet felmérése szerint a Krím után Donyeckben oroszpártiak a legtöbben, a lakosság 33 százaléka tudna elképzelni uniót Oroszországgal. A donyecki Szociális és Politikai Kutatóintézet felmérése szerint a donyeckiek 66 százaléka maradna Ukrajna része, 18 százaléka csatlakozna Oroszországhoz, 5 százaléka pedig függetlenné válna. Az intézet szerint a középületek elfoglalását mindössze a megkérdezettek 16 százaléka támogatja.