Símaszkos tüntetők szálltak meg egy ukrán belügyi épületet

Vágólapra másolva!
Több ezer fegyveres szakadár tüntet a kelet-ukrajnai Luhanszkban. Sérültekről még nincs hír.
Vágólapra másolva!

Oroszbarát tüntetők és fegyveres szakadárok bekerítették kedden a kelet-ukrajnai Luhanszkban a belügyminisztérium megyei főparancsnokságának épületét.

Mintegy két-háromezer tüntető, köztük harminc-ötven símaszkot, golyóálló mellényt viselő, gépkarabélyokkal felfegyverzett szakadár vette körül az épületet. Bent a rendvédelmiek elbarikádozták magukat.

Az UNIAN ukrán hírügynökség helyszíni tudósítása szerint a rendőrök oszlatógránátokat vetettek be, a szeparatisták Molotov-koktélokat dobáltak, és rálőttek az épületre. Sérültekről egyelőre nem érkezett hír. Helyszíni források arról is beszámoltak, hogy a fegyveres szeparatisták fegyvertelen tüntetőkkel fedezik magukat. A szeparatisták Luhanszkban április 6-a óta tartják megszállva az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) helyi részlegének épületét.

Egyes források szerint a megyeházát védő rendőrök átálltak a tüntetők oldalára, és kitűzték magukra a kelet-ukrajnai szeparatisták jelképét, a fekete-narancs sávos orosz cári György-szalagot. Fegyvereiket ugyanakkor nem adták át a szakadároknak.

A hivatali épület alsó szintjén a behatolók betörték az ajtókat, ablakokat, a tetőn és az ablakokban Oroszország és a "luhanszki népköztársaság" zászlói láthatók.

Az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportál jelentése szerint szakadárok a Luhanszk megyei Pervomajszk településen is elfoglalták a városházát.