Tornádók pusztítottak Amerikában, 18 halott

Vágólapra másolva!
Arkansasban a legsúlyosabbak a károk. Nagy a káosz.
Vágólapra másolva!

Több tornádó söpört végig az Egyesült Államok középső területein vasárnap, az ítéletidőben legalább tizennyolc ember meghalt. A korábbi jelentések még kilenc halottról szóltak. A legerősebb forgószél Arkansas államban csapott le, és a katasztróvédelem adatai szerint 15 embert megölt.

Oklahoma, Nebraska, Iowa és Missouri államokból szintén tornádók tombolását jelezték, és a nap folyamán több más államban is figyelmeztető előrejelzéseket adtak ki. A hétfő délelőtti tájékoztatás szerint Oklahomában kettő, Iowában pedig egy ember vesztette életét.

A közlések szerint Arkansasban sok a sérült is, több mint száz embert kórházban ápolnak. A legsúlyosabb károk Mayflower és Vilonia településen keletkeztek. Házak tucatjai semmisültek meg, a villany- és gázvezetékek megrongálódtak. A két település körzetéből, Faulkner megyéből hétfő délelőttig 10 halálesetet jelentettek.

A mintegy 1600 lelket számláló Mayflowerben, ahol a mentőalakulatok a templomban és az iskolában menedékeket hoztak létre, egész éjjel kutattak a túlélők után. A széllökések sebesség itt elérte az óránkénti 210-240 kilométert. A rendőrség lezárta az I-40-es autópályát, amelyen egy csaknem egy kilométeres szélességben vonult át a vihar.

"Jelen pillanatban káosz van" – mondta James Firestone, az arkansasi Vilonia polgármestere a CNN amerikai hírtelevíziónak adott interjújában.

A Kansas állambeli Baxter Springsben 60-70 lakóház és mintegy 20 üzlethelyiség megsemmisült. A forgószél három háztömbnyi szélességben haladt át a 4200 lakosú városon. A Fülöp-szigeteken tartózkodó Barack Obama elnök üzenetben fejezte ki részvétét a katasztrófasújtott térség lakóinak, valamint ígéretet tett arra, hogy a szövetségi kormány segítséget fog nyújtani az újjáépítésben.