Putyin hét emberét bünteti Obama

Vágólapra másolva!
Bejelentette az oroszok elleni szankciókat a Fehér Ház és az EU. 17 cég is van a listán.
Vágólapra másolva!

Hét, Putyin "belső köreihez" tartozó orosz magánszemély és 17 vállalat ellen jelentett be szankciókat az Egyesült Államok az ukrán válság miatt. A Fehér Ház hivatalos közlése szerint a döntés válasz Oroszország folytatódó illegális beavatkozásaira.

A szankciók megcélzottjai között van Igor Szecsin, a Rosznyefty vezetője és Alekszej Puskov parlamenti képviselő is. Mellettük rajta van az új névsoron Oleg Belavencev, Szergej Csemezov, Dmitrij Kozak, Jevgenyij Murov és Vjacseszlav Volodin is, mindannyian magas rangú állami tisztviselők illetve állami cégek vezetői. A szankciók között van vízumtilalom, számlabefagyasztás, exportengedélyek visszavonása és általános kereskedelmi tilalom az Egyesült Államokkal.

Az Európai Unió is döntött a saját szankcióiról, eszerint 15 orosz és ukrán magánszemélyre terjesztik ki az eddigi büntetőintézkedéseket, azaz a vízumtilalmat és a számlabefagyasztást, közölte a Guardian, és hozzátette: az EU-s intézkedés korántsem olyan kemény, mint Amerikáé. Az EU Ukrajna szuverenitásának megsértése vagy veszélyeztetése miatt eddig 33 krími és orosz politikus, illetve katonai vezető ellen rendelt el ilyen célzott büntetőintézkedést. A szankciók akkor lépnek hatályba, amikor az erről szóló rendelet megjelenik az unió hivatalos közlönyében. A neveket hivatalosan mindaddig nem is hozzák nyilvánosságra.

"Természetesen reagálni fogunk" – közölte Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes. "Biztosak vagyunk abban, hogy a válaszunknak fájdalmas hatása lesz Washingtonra" – tette hozzá. Nem említett részleteket, annyit közölt, hogy széles eszköztár áll rendelkezésükre. "A Fehér Ház közleményének minden szava arra utal, hogy az Egyesült Államok teljesen elvesztette a kapcsolatát a valósággal, és a krízis súlyosbodása felé tereli a dolgokat.