Vágólapra másolva!
Az ellenzék a szabálytalanságok miatt nem fogadja el az eredményt.
Vágólapra másolva!

Nikola Gruevszki hivatalban lévő macedón miniszterelnök bejelentette vasárnap késő este pártja nagy arányú győzelmét az elnök- és parlamenti választásokon. A balközép ellenzék már órákkal korábban közölte, hogy nem fogja elfogadni a választások eredményét, mert olyan súlyos szabálytalanságok történtek, amelyek befolyásolják azt.

A szavazatok 91,7 százalékának összeszámlálása alapján a konzervatív kormánypárt a voksok 43,2 százalékát szerezte meg, míg a szociáldemokraták vezette ellenzéki szövetség a 24,9 százalékát a választási bizottság honlapján közölt adatok szerint.

A kormánypárt albán nemzetiségi koalíciós partnere, a Demokratikus Unió az Integrációért (DUI) 13,8 százalékos eredményt ért el, e párt riválisa, az Albánok Demokratikus Pártja pedig 5,9 százalékot. A parlamenti választásokon a részvételi arány 62,9 százalék volt.

Gruevszki azt mondta: reméli, hogy pártja, a Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) abszolút többséget szerez a 123 tagú parlamentben. "Macedóniában békés, igazságos és szabad választások voltak, amelyeknek a legnagyobb nyertese maga az ország. Büszkék lehetünk rá" - jelentette ki a kormányfő ünneplő hívei előtt a párt székházában.

Elnökválasztást is tartottak, ezen is a kormánypárti jelölt, a jelenlegi államfő, Gjorge Ivanov vezet 55,7 százalékkal. Az ellenzéki jelölt, Sztevo Pendarovszki a voksok 40,5 százalékát kapta meg. A részvételi arány 54 százalékos volt.