Vágólapra másolva!
Hamis engedéllyel vezette a pilóta azt a 2011-ben lezuhant repülőgépet, amelynek katasztrófájában egy ismert orosz jégkorongcsapat játékosai is meghaltak. Ezt állítja a Kommerszant című orosz napilap.
Vágólapra másolva!

Andrej Szolomencev kapitány egyetlen hiteles irata az egészségügyi alkalmasságát igazoló igazolványa volt, közölte a Kommerszant arról a 2011-es repülőgép-szerencsétlenségről, amelyben ismert orosz jégkorongosok is meghaltak. A lap a bűnügyi nyomozásokkal megbízott legfőbb orosz szerv, a Szövetségi Nyomozó Bizottság egyik illetékesére hivatkozik.

A pilóta képesítését igazoló dokumentáció egyebek mellett olyan képzéseken alapszik, amelyeken a pilóta nem vett részt, mert az adott időben menetrend szerinti járatokon teljesített szolgálatot – közölte a nevének elhallgatását kérő nyomozó. A gépet üzemeltető Yak-Service cég soha nem elemezte a pilóták korábbi repülése során rögzített adatokat, holott a hatályos szabályozás értelmében ez kötelessége lett volna. Márpedig a nyomozás során felkért szakértők megállapították, hogy a felvételek tanúsága szerint a két pilóta a korábbi repülései során "súlyos hibákat" követett el.

A Kommerszant állítása szerint a nyomozás során nem bizonyosodott be a Légiközlekedési Kormánybizottság korábbi vizsgálatának eredménye, amely szerint a legénység "tévedésből fékezett a felszálláskor". A lap úgy tudja, hogy a baleset miatt indított bűnvádi eljárás egyetlen gyanúsítottja a Yak-Service legénységének kiképzéséért felelős vezető. A háromszoros orosz bajnok jaroszlavli Lokomotiv jégkorongcsapatát – közöttük több világsztárt – szállító 18 éves Jak-42 2011. szeptember 7-i balesete nagy visszhangot váltott ki, a tragédiában 44-en haltak meg.

A Szövetségi Nyomozó Bizottság elsődleges feltevése szerint műszaki, illetve pilótahiba okozhatta a szerencsétlenséget. Dmitrij Medvegyev akkori orosz elnök elrendelte a légitársaságok ellenőrzését és a legmegbízhatatlanabbnak tűnő cégek bezárását.