Netanjahu: Palesztina inkább kössön békét

Vágólapra másolva!
Izrael szerint a palesztin elnök csak terel, amikor elismeri a holokausztot.
Vágólapra másolva!

"Tépje darabokra" megállapodását az iszlamista Hamász mozgalommal - erre szólította fel Mahmúd Abbász palesztin elnököt vasárnap Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a CNN amerikai televíziós csatorna egyik műsorában, és hozzátette, hogy Izrael nem hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni egy olyan palesztin kormánnyal, amelyet az iszlamista csoport támogat.

Az izraeli kormányfő azt is elmondta: Abbásznak a nap folyamán tett megjegyzése arról, hogy elítéli a holokausztot, összeegyeztethetetlen a Hamásszal kötött szövetségével. "Abbász elnöknek el kell döntenie, hogy békét akar Izraellel, vagy szövetséget a Hamásszal" - mondta Netanjahu. Az iszlamista Hamász mozgalom nem ismeri el Izrael létezését.

"Valójában, amit mondani akarok neki, az nagyon egyszerűen ennyi: Abbász elnök, tépje darabokra Hamásszal kötött egyezségét. Ismerje el a zsidó államot. Kössön békét" - tette hozzá az izraeli kabinet vezetője.

Jeruzsálem csütörtökön kilépett a Washington védnökségével újraindított béketárgyalási folyamatból, miután a Fatah és a Hamász szerdán átmeneti egységkormány megalakításáról állapodott meg. Az Egyesült Államok, az Európai Unió és Izrael terrorista szervezetként tartja számon a Hamászt.

Abbász a vasárnap este kezdődő izraeli holokauszt-emléknap előtt a modern történelem legszörnyűbb bűntettének nevezte a holokausztot. Ő az első palesztin elnök, aki ilyen tartalmú kijelentést tett. Egyben együttérzését fejezte ki "a nácik által megölt áldozatok családjai és az ártatlan emberek, köztük a zsidók és mások iránt".

Az izraeli miniszterelnök a CNN műsorában elmondta, hogy a palesztin elnök nem beszélhet a holokauszt szörnyűségéről, ha ugyanakkor elfogadja azokat, akik tagadják megtörténtét, és a zsidó nép elpusztítására törekednek.

"Úgy vélem, hogy Abbász elnök megpróbálja kiengesztelni a nyugati közvéleményt, amely megértette, hogy ő robbantotta fel a békefolyamatot" - kommentálta Netanjahu a palesztin elnök vasárnapi nyilatkozatát.