Mégis látta a katonai radar az eltűnt maláj gépet

Bluefin 21, tengeralatti drón, az eltűnt maláj gép keresése
This handout image taken on April 1, 2014 and received on April 8, 2014 from the US Navy shows the Bluefin 21 Artemis autonomous underwater vehicle (AUV) being hoisted back on board the Australian navy vessel Ocean Shield after successful buoyancy testing in the Indian Ocean. Joint Task Force 658 is supporting Operation Southern Indian Ocean, searching for the missing Malaysia Airlines flight MH370. The hunt for missing Malaysian flight MH370 could soon head to the ocean floor using an autonomous sonar vessel after possible black box signals were detected, the head of the Australian-led search operation said on April 8, 2014. AFP PHOTO / US NAVY / Mass Communication Specialist 1st Class Peter D. Blair/Released ----EDITORS NOTE ----RESTRICTED TO EDITORIAL USE MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / US NAVY / Mass Communication Specialist 1st Class Peter D. Blair/Released" NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS - NO ARCHIVES
Vágólapra másolva!
A maláj kormány eddig nem ismerte el hivatalosan, hogy lett volna nyomuk az MH370-es járat útjáról.
Vágólapra másolva!

Az Independent című brit lap híre szerint Najib Razak maláj miniszterelnök hét héttel a Malaysia Air Boeing 777-esének eltűnését követően erősítette meg hivatalosan azokat a híreket, amelyek szerint a repülőgép nyomait katonai radarok is észlelték. Ugyan már korábban is napvilágot láttak olyan hírek, amely szerint egy ismeretlen gép bukkant fel a Maláj-félszigeten, de akkor a hatóságok nem ismerték el, hogy birtokukban lenne ilyen információ.

A polgári és a katonai légi közlekedésben eltérő technológiai radarokat használnak: míg a katonai radarok rádióhullámai letapogatnak minden repülő tárgyat, a civil rendszerek a gépeken lévő transzponderekről kérnek le adatokat a járatok azonosításához. A maláj gépen a transzpondert kikapcsolták, ezért csak a katonai rendszerek észlelhették a repülőt, bár beazonosítani ezek sem tudták. A rendszer működéséről korábbi cikkünkben részletesen olvashat. A CNN-nek nyilatkozva a miniszterelnök beismerte, hogy a katonai rendszerek szerint a gép eltért eredeti repülési útvonalától.

Ezzel a Bluefin 21 Artemis robot-tengeralattjáróval keresik a gép roncsait Forrás: AFP/Peter D. Blair

Ám akkor az ismeretlen géppel nem foglalkoztak, mert az semmilyen szélsőséges manővert nem tett, amely gyanút keltett volna. Az Origónak korábban nyilatkozó szakértők szerint az Európai légtérben már az riasztást okozna, ha egy repülőgép kikapcsolt transzponderrel repülne. Az MH370-es járat eltűnését vizsgáló első, előzetes tanulmányt a maláj kormány a jövő héten fogja publikálni.

Pénteken az eltűnt maláj gép keresését koordináló ausztrál illetékesek jelentették be, hogy a tengerfenéken újabb területekre terjesztik ki az MH370-es járat roncsai utáni keresést. A kutatást második hete folytató Bluefin-21 robot-tengeralattjáró 95 százalékban elvégezte már az Ausztráliától nyugatra lévő, 310 négyzetkilométernyi tengerfenék letapogatását, de semmi említésre méltót nem talált. A keresés a szomszédos térségben folytatódik, a munkát jelentősen nehezíti, hogy a fekete dobozba épített akusztikus jeladó akkumulátora mostanra már biztosan lemerült.