Vágólapra másolva!
Jól mentek a vatikáni ajándékboltok is a szentté avatás alkalmával.
Vágólapra másolva!

Valósággal megrohamozták a zarándokok vasárnap II. János Pál pápa sírját, amelyet szentté avatása alkalmából nyitottak meg a látogatók előtt a római Szent Péter-bazilika altemplomában. Több ezer hívő, köztük számtalan lengyel állta végig a sort, hogy bejuthasson a bazilika kriptájába, és tiszteletét tehesse a szentté nyilvánított katolikus főpap sírja előtt.

A zarándokok nagy része a szentté avatási szertartás után elhagyta a Vatikánt, a Szent Péter tér közelében lévő szuvenírboltok azonban még jó ideig örülhettek a megnövekedett forgalomnak. A hívek apró ajándékokat vittek hozzátartozóiknak, és nagy mennyiségben fogyott a L'Osservatore Romano című vatikáni lap teljes egészében az eseménynek szentelt vasárnapi példánya is.

Az emléktárgyakat árusító üzletek a szentté avatás ünnepére tányérok, kulcstartók, rózsafüzérek, arcképes pólók különleges válogatásával készültek. A könyvesboltok kirakataiban Karol Wojtyla fiatalkori verseskötetét és egy pápai imádságokat tartalmazó füzetecskét találhattak a hívek.

A legtöbb külföldi delegáció és a tömeg vasárnap délután már elhagyta az olasz fővárost, a háromnapos szentté avatási szertartás azonban még nem ért teljesen a végéhez. Hétfő délelőtt Angelo Comastri bíboros, a Szent Péter-bazilika főpapja tart hálaadó misét a Szent Péter téren, a misén a varsói kórus énekel majd.