Orbán ezer zarándokkal hallgatott misét Rómában

Vágólapra másolva!
Magyar zarándokoknak tartott misét szombat este Erdő Péter bíboros a római Santo Stefano Rotondo templomban. A zarándokok XXIII. János és II. János Pál pápák szentté avatására érkeztek, többségük a mise után az utcákon várja meg a másnapi eseményt. 
Vágólapra másolva!

XXIII. János és II. János Pál pápák szentté avatásának előestéjén Erdő Péter bíboros, esztergomi érsek a Santo Stefano Rotondo templomban mutatott be szentmisét a Rómába érkezett ezer magyar zarándoknak. A Colosseumtól nem messze levő, magyar szentek ábrázolásával is díszített körtemplom tele volt magyarokkal. A mártír Szent Istvánról elnevezett, a római magyarok templomaként is ismert Santo Stefano Rotondo Mindszenty József bíboros egykori római címtemploma volt.

Homíliájában Erdő Péter arról beszélt, hogy XXIII. János és II. János Pál idején az egyház bátorságot kapott. "Emberi mérték szerint kockázatos vállalkozás volt a II. Vatikáni Zsinat összehívása (...ezzel) új, alkotó korszak kezdődik az egész egyház számára. Ez érett be, ez hozott termést II. János Pál szolgálata idején." Erdő Péter XXIII. János és II. János Pál közös vonásának nevezte a "leggyengébbek, a kicsik, az elfelejtettek, a szenvedőkhöz" való közelséget. "Ha kitárjuk szívünk ajtaját Krisztusnak, akkor a történelem nehézségeinek súlya alatt sem zárkózunk be szorongva" - mondta.

A misén részt vett a magyar kormányt képviselő Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is, aki a szertartás végén a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntette ki a Rómában élő Dr. Rabi József orvost a külhoni magyarokért végzett szolgálatért és a Máltai Lovagrenddel végzett karitatív tevékenységért. Jelen volt a misén Orbán Viktor kormányfő is, aki magánemberként látogatott Rómába. Szintén részt vett a szertartáson Habsburg Mihály és a Szuverén Máltai Lovagrend küldöttsége.

A mise után a magyar zarándokok nagy része elindult a Vatikán felé, hogy az éjszakát a római utcákon töltve vasárnap hajnalban az elsők között próbáljon meg bejutni a Szent Péter térre a szentté avatásra.