Kiküldték a zarándokokat a Vatikánból

Vágólapra másolva!
Átvizsgálták a Szent Pétert teret, de még a Tevere folyó közeli szakaszát is a vasárnapi szentté avatás előtt a Vatikánban. A zarándokokat kiküldték, majd csak vasárnap mehetnek vissza. Sokan az egész éjjel nyitva tartó római templomokban várnak a bejutásra. 
Vágólapra másolva!

A legmagasabb fokú biztonsági készültség lépett életbe szombat estétől a római Szent Péter téren és a Vatikán környékén XXIII. János és II. János Pál pápák szentté avatására készülve. Szombat este hét órakor kiürítették az addig zarándokokkal teli Szent Péter teret, amelyet hajnali fél hatig lezártak. Lezárták a Vatikánvárost övező fal melletti római utcákat is.

A vatikáni és az olasz hatóságok tüzetesen átvizsgálták a területet. Terrorelhárítók és tűzszerészek vettek részt a biztonsági ellenőrzésben. A Tevere folyó Vatikánhoz közeli szakaszán búvárok is vizsgálódtak.

Az Angyalvártól a Szent Péter térre vezető sugárúton szombat késő este még itt letelepedett hálózsákos zarándokokat lehetett látni, de az olasz rendőrség igyekezett őket hátrébb terelni. A a tömeget hajnalban szakaszosan engedik majd be a Szent Péter tér felé.

A vasárnapi kettős szentté avatáson a Szent Péter téren a vatikáni biztonsági szolgálat 150 embere és 100 svájci gárdista felügyeli Ferenc pápa, 150 bíboros, közel ezer püspök és további 6000 pap, valamint több mint 90 állami delegáció biztonságát. Segítséget nyújtanak a vatikáni tűzoltóság, a Szent Péter-bazilikában és a Vatikáni Múzeumokban szolgáló őrök és a vatikáni biztonsági erők volt tagjai is. A Vatikán szerint ez az év összes többi napján így szokott lenni az egyházfő körül és a Szent Péter téren.

A Vatikán környéki olasz területen a rendőrök, csendőrök, pénzügyőrök, az olasz polgári védelem közel 10 ezer embere segít. A szentté avatás előtti éjszakát a Rómába érkezett olasz és külföldi zarándokok egy része az olasz főváros egész éjjel nyitva tartó templomaiban tölti. A római Gemelli-klinika 10. emeletét éjszakára megvilágították. II. János Pált tíz alkalommal ápolták itt: először 1981. májusában, amikor Ali Agca török terrorista rálőtt.