A dél-koreai komp testvérhajója is elsüllyedt

Vágólapra másolva!
Ugyanaz a cég gyártotta, ugyanaz üzemeltette, ugyanakkora volt. 2009-ben dőlt az oldalára.
Vágólapra másolva!

A dél-koreai kompkatasztrófában elsüllyedt, eredetileg japán hajó építőjének 2009-ben is balesetet szenvedett egy kompja, ráadásul azt a hajót is ugyanaz a cég üzemeltette, mint a mostani katasztrófa főszereplőjét, közölte a CNN. A 2009 novemberében oldalára dőlt Ariake nevű hajó japán kézben volt, Tokióból tartott Okinawára, amikor 12 órával indulás után, rossz időjárási körülmények között a rakomány a hajó egyik oldalára csúszott.

A CNN szerint a kísérteties hasonlóságot erősíti, hogy mindkét hajó nagyjából ugyanolyan súlyú volt, és mindkettő mintegy 12 órányi út után szenvedett balesetet. Különbség viszont a két eset között, hogy amikor Dél-Korea 2012-ben megvette Japántól a most elsüllyedt hajót, kabinokat épített rá, ezzel "időzített bombává" téve azt, mondta egy hajózási szakértő a tévécsatornának.

A japán baleset idején 29-en utaztak a hajón, mindenki megmenekült, jól működtek a mentőcsónakok is, közölte a CNN, hozzátéve: a japán hatóságok a baleset után szigorítottak az előírásokon, limitálták a hajók terhelését, és előírták a rakomány rögzítését is. Azóta nem szenvedett baleset ilyen méretű hajó a szigetországban, közölte a csatorna.