Gyülekeznek az orosz harckocsik az ukrán határnál

Vágólapra másolva!
Moszkva hadgyakorlatot tart.
Vágólapra másolva!

Hadgyakorlat ürügyén Oroszország komoly erőket csoportosított Ukrajna határához, mintegy kétszáz harckocsit, tüzérséget és gyalogságot. Jurij Szehejev ukrán ENSZ-nagykövet szerint Moszkva az ukrán határnál Grad rakéta-sorozatvetőt is telepített a térségben. Felhívta a figyelmet arra, hogy ez egy rendkívül veszélyes fegyver, amelyet Oroszország korábban Csecsenföldön vetett be.

Közben pénteken reggel robbanás történt Odessza közelében egy ellenőrzőpontnál, a kijevi hatóságokat támogató erők őrhelyén. A detonációban hét ember – köztük egy rendőr – megsebesült.

Az 5 Kanal helyi televízióadó beszámolója szerint ismeretlenek gránáttal találták el az önvédelmi erők állását. Értesülések szerint a gránát oda csapódott, ahol egy elemlámpa fénye világított. Szemtanúk arról is beszámoltak, hogy gránátvető hangját hallották. A sérülteket kórházba szállították. A hatóságok nyomozást indítottak, tűzszerészek érkeztek a helyszínre.

Felrobbant egy Mi-8-as típusú helikopter is a kelet-ukrajnai Donyeck megyei Kramatorszk városában. A település repülőterén, a polgári légikikötő felől legalább két robbanás volt hallható. A reptér felett sűrű füst gomolyog. Kramatorszk repterét az ukrán hadsereg tartja ellenőrzése alatt.