Az ukránok szerint szakadárok fogták el az EBESZ-megfigyelőket

Vágólapra másolva!
A kijevi belügyminisztérium szerint EBESZ-megfigyelőket fogtak el Szlovjanszk városban az oroszbarát szakadárok. Az EBESZ este pontosított, nem az ő küldöttségüket fogták el, hanem egy másik megfigyelőcsoportot, amelyet azonban szintén az EBESZ-tagállamok küldtek Ukrajnába.
Vágólapra másolva!

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) egyik szóvivője közölte, hogy nem a szervezet által küldött megfigyelőket ejtettek fogságba fegyveres Moszkva-barát szakadárok a kelet-ukrajnai Donyeck megyében lévő Szlovjanszk városban pénteken, hanem olyan nemzetközi katonai megfigyelőket, akiket még Kijev kérésére küldtek Ukrajnába az EBESZ-tagállamok.

Az EFE spanyol és az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség érdeklődésére az EBESZ sajtószolgálata közölte, hogy a hivatalos mandátummal Ukrajnában tartózkodó összes megfigyelője biztonságban van. Azokat a külföldi fegyvertelen katonai megfigyelőket, akiket Szlovjanszk városban fogtak el, a Bécsi Dokumentum alapján - Kijev meghívásának eleget téve - küldtek EBESZ-tagállamok Ukrajnába.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet tagállamai között 2011-ben kötött, a bizalom- és biztonságépítő intézkedésekről szóló Bécsi Dokumentum III. fejezete rendelkezik arról, hogy EBESZ-tagállamok szakértői bármely tagországban látogatást tehetnek, ha onnan szokatlan katonai tevékenységről kap információt. Egy ilyen katonai megfigyelő misszió kiküldéséhez nem szükséges külön felhatalmazás az EBESZ-en belül. Kijev még március elején kérte, hogy a Bécsi Dokumentum alapján küldjenek katonai megfigyelőket az országba. Azaz Ukrajnában jelenleg két EBESZ-misszió működik: egy különleges megfigyelői és egy választási.

12 embert tartanak fogva

Az ukrán belügyminisztérium korábban azt közölte, hogy fegyveres Moszkva-barát szakadárok megállították az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőit szállító buszt, és utasait fogságba ejtették a kelet-ukrajnai Donyeck megyében lévő Szlovjanszk városban pénteken.

A tárca sajtószolgálatának szerint az autóbuszt Kramatorszk felől a városhoz érkezve tartóztatták fel a fegyveresek déltájban. A jármű utasait - egy cseh, egy lengyel, egy svéd, egy dán és három német megfigyelőt, valamint az ukrán fegyveres erők öt tagját - az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) szlovjanszki részlegének épületében tartják fogva.

"Folyamatban vannak a tárgyalások kiszabadításukért" - közölte a belügyminisztérium. Állítólag a túszejtők azt mondták, hogy "oroszországi illetékesektől" várnak további utasítást, s addig nem engedik el a foglyokat.

Vjacseszlav Ponomarjov, a város önkényesen kinevezett szakadár polgármestere közben más forrás szerint azt mondta, hogy "a kijevi kormány egy katonai kémje" is a buszon utazott az EBESZ küldöttségével, ezért ejtették a csoportot foglyul. Előzőleg Jevhen Perebijnisz, az ukrán külügyminisztérium szóvivője bejelentette, hogy megszakadt a kapcsolat a Donyeck megyében tartózkodó EBESZ-küldöttséggel. A német védelmi minisztérium is közölte, hogy nem tud kapcsolatba lépni az EBESZ német vezetésű katonai megfigyelői csoportjával.

Perebijnisz kijelentette, hogy "ha terroristák ejtették túszul a megfigyelőket, akkor botrányos bűncselekményt követtek el, megsértve az EBESZ alapelveit, és erre megfelelő válaszlépést tesz Ukrajna, illetve a nemzetközi közösség".

Az ukránok bekerítették a várost

Közben a belügyminisztérium sajtószolgálata Sztepan Poltorakra, az Ukrán Nemzeti Gárda parancsnokára hivatkozva közölte, hogy a gárda egységei teljesen bekerítették Szlovjanszkot. A parancsnok szavai szerint az állam vezetésének utasítására kerítették körbe a várost, hogy a szeparatisták ne kapjanak kívülről erősítést.

A Leonyid Kucsma elnöksége idején, 2000-ben megszüntetett Nemzeti Gárdát március közepén hozta újra létre a parlament. A belügyminisztérium alá tartozó alakulat egyik fő feladata a terrorcselekményekkel szembeni fellépés. A Donyeck megye északi részén lévő városában két hete feszült a helyzet, szeparatista fegyveresek tartanak megszállva több középületet, köztük a városházát, a rendőrkapitányságot és az SZBU helyi épületét, a városba vezető utak mentén ellenőrzőposztokat állítottak fel.