A terroristák megsemmisítésére készül Ukrajna

Vágólapra másolva!
A biztonsági erők körbeveszik Szlovjanszk városát, de a békés lakosokra vigyázni fognak.
Vágólapra másolva!

Folytatódik és a tervek szerint halad a terrorellenes művelet Ukrajna keleti részén. A második szakaszban a biztonsági erők most teljesen bekerítik a Donyeck megye északi részén lévő Szlovjanszk városát, azt remélve, hogy a szeparatisták így nem jutnak kívülről erősítéshez. A városban tartózkodó "terroristákat" utána "megsemmisítik" úgy, hogy a békés lakosoknak ne essen bántódása – mondta Szerhij Pasinszkij, az elnöki hivatal ideiglenes vezetője.

Egyelőre csak a város bekerítését tűzték ki célul. Elhárítási értesülések szerint ugyanis a fegyveres szakadárok kórházakban és óvodákban rendezkedtek be ellenállásra. "Ez alátámasztja azt a tényt, hogy semmiféle politikai meggyőződésről nincs szó, klasszikus terroristákkal van dolgunk Szlovjanszk városában" - jegyezte meg Pasinszkij.

Az elnöki hivatal ideiglenes vezetője hangsúlyozta, hogy Ukrajna inváziónak fogja tekinteni, ha az orosz csapatok átlépik a határt, és behatolnak Donyeck megye vagy bármely más ukrajnai területre. Hozzátette, hogy Ukrajna megsemmisíti a támadókat: "Nem fogadunk el semmilyen hamis érvelést a humanitárius akcióról".

Közben Dmitro Timcsuk katonapolitikai szakértő, újságíró, az "Információs Ellenállás" nevű szervezet koordinátora sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy az orosz csapatok nem a terrorellenes művelet újraindítása után jelentek meg Ukrajna délkeleti határánál, hanem már jóval korábban oda vonták őket össze. Szerinte a Szlovjanszkban történteket csak kihasználta Moszkva arra, hogy tudassa katonai jelenlétét az ukrán-orosz határnál, és ezt a terrorellenes művelet következményeként állítsa be. Információi alapján az elmúlt három hét alatt a határtól 200 kilométeren belüli övezetben 150-200 tüzérségi eszközt, csaknem 700 harckocsit és páncélozott harcjárművet, 220-230 katonai légi járművet, továbbá körülbelül 50 ezer katonát észleltek. Véleménye szerint az orosz csapatok egyelőre nem mutatják jelét támadási szándéknak, de komolynak minősítette annak esélyét, hogy az orosz haderő be fog hatolni Ukrajnába.