Az ukránok leállították a keleti katonai akciót

Harcok Kelet-Ukrajnában
TOPSHOTS Ukrainian special forces take position at an abandoned roadblock in the eastern Ukrainian city of Slavyansk on April 24, 2014. Ukraine's military launched an assault on the flashpoint rebel-held town of Slavyansk, sending in armoured vehicles and a helicopter, AFP journalists in the town reported. Several armoured personnel carriers drove past an abandoned rebel roadblock in flames to take up position at the entry to the town. AFP PHOTO/KIRILL KUDRYAVTSEV
Vágólapra másolva!
Attól tartanak, hogy az orosz hadsereg megtámadja őket.
Vágólapra másolva!

Az ukrán biztonsági erők leállították a Donyeck megyei Szlovjanszk városában a terrorellenes műveletet, miután az orosz csapatok létszáma megnövekedett az ország keleti határánál. Az ukrán elhárítás szerint jelentősen megnőtt a kockázata annak, hogy az orosz hadsereg betör Ukrajna területére.

A Kyiv Post című angol nyelvű ukrán kiadvány hírportáljának egy név nélküli forrás a biztonsági erőktől megerősítette, hogy a művelet közben már hét oroszbarát szeparatista fegyveres vesztette életét.

Olekszandr Turcsinov ügyvivő ukrán államfő csütörtökön felszólította Oroszországot, hogy vonja vissza csapatait az orosz–ukrán határról, szüntesse be a beavatkozást Ukrajna belügyeibe, és hagyjon fel "az állandó fenyegetőzéssel és zsarolással". Turcsinov rövid televíziós beszédben fordult az ország népéhez, miután Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter bejelentette, hogy orosz hadgyakorlat kezdődött a Délkelet-Ukrajnával határos régiókban, válaszul az ottani helyzet kiéleződésére.

Nézzen képeket az ukrán katonai akcióról! Forrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

Kijev felszólította csütörtökön Moszkvát, hogy 48 órán belül adjon magyarázatot az ukrán határ közelében elkezdett orosz hadgyakorlat okára, és közölje annak részleteit - jelentette be az ukrán külügyminisztérium. Ukrajna az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet rendelkezéseire hivatkozva kér magyarázatot.