Az USA Japánt támogatja a szigetvitában

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Megérkezett Tokióba az amerikai elnök: Japán a nyolcnapos ázsiai körútjának első állomása. A hivatalos program szerint az amerikai elnök és Abe Sindzó japán miniszterelnök egy szusibárban vacsoráznak. A csúcstalálkozó napirendjén szerepel majd a japán-kínai feszültség is: Obama szerdán először állt ki nyíltan Tokió mellett a kínai-japán szigetvitában. Obama a Jomiuri Simbunnak azt mondta, "az Egyesült Államok álláspontja egyértelmű: a Szenkaku-szigetek Japán igazgatása alá tartoznak, és ebből fakadóan az amerikai-japán védelmi szerződés ötödik cikkének hatálya alá esnek".

Kína válaszul felszólította az Egyesült Államokat, hogy - korábbi ígéretéhez híven - ne foglaljon állást vitás területi kérdésekben. A Kínában Tiaojü néven ismert kelet-kínai-tengeri szigetcsoport feletti évtizedes területi vita másfél évvel ezelőtt mérgesedett el. Kína és Japán parti őrségei gyakran riogatják egymást a mindössze hét négyzetkilométeres, lakatlan szárazföld körül. Bár Washington védelmi- és külügyminiszteri szinten már jelezte, hogy szükség esetén megvédi a szigeteket, Obama ezt most erősítette meg először.

Fontos téma lesz továbbá a csütörtöki japán-amerikai csúcstalálkozón a - Kína mellőzésével - 12 ország részvételével tervezett Csendes-óceáni Partnerség (TPP) nevű szabadkereskedelmi egyezmény létrehozása is. Ez eddig azért késlekedett, mert Japán vonakodik attól, hogy megnyissa piacát az amerikai mezőgazdasági termékek előtt.

Japán után az amerikai elnök Dél-Koreába, Malajziába és a Fülöp-szigetekre látogat. Célja, hogy az Egyesült Államok és a térség viszonyrendszere újra kiegyensúlyozott legyen. A körutat eredetileg tavaly októberre időzítették, de a vizitet le kellett mondani az amerikai költségvetési válság és a szövetségi kormány részleges lebénulása miatt.