Újra támadnak az ukránok

Vágólapra másolva!
Olekszndr Turcsinov ukrán elnök kedd délután újraindította a katonai akciót a keleti országrészben az oroszbarát katonák ellen, miután egy helyi politikusra „halálra kínozva” találtak rá – írja a BBC.
Vágólapra másolva!

A helyi politikus Vlodimir Ribak holttestére a lázadók által ellenőrzött kelet-ukrajnai város, Szlovjanszk mellett találtak rá.

„A terroristák, akik a teljes Donyeck-térséget túszul ejtették, most túl messzire mentek” – mondta Turcsinov. A korábbi ukrán offenzívát húsvét idejére függesztették fel, eközben az országba érkezett Joe Biden amerikai alelnök is, aki az ukrán vezetőkkel történt tárgyalásai után azt mondta, hogy az Egyesült Államoknak beszéd helyett el kell kezdenie cselekedni.

A nyugati hatalmak szerint Oroszország egy fedett katonai akció keretében támogatja a Kelet-Ukrajnában működő szeparatistákat, akik kilenc városban elfoglalták a középületeket. Oroszország ezt tagadja.

Az UNIAN ukrán hírügynökség arról jelentett, hogy ismeretlen fegyveresek automata gépkarabélyokkal rálőttek az ukrán védelmi minisztérium An-30-as légi felderítő repülőgépére kedden Szlovjanszk fölött. Erről a hírügynökséget egy védelmi tárcához közel álló, név nélkül nyilatkozó forrás tájékoztatta. Mint elmondta, a támadás után a gép sikeresen leszállt Kijevben. Azt nem közölte, hogy milyen károkat szenvedett az An-30-as.