Segít az USA, már ha az ukránok legyőzik a járványszerű korrupciót

Vágólapra másolva!
Erről Joe Biden amerikai alelnök beszélt Kijevben.
Vágólapra másolva!

Joe Biden amerikai alelnök ukrán vezető politikusokkal találkozott kedden Kijevben. Biden az ukrán parlament épületében többek között arról beszélt, hogy az Egyesült Államok kiáll Ukrajna mellett a „megalázó fenyegetésekkel” szemben.

Az alelnök amerikai segítséget ajánlott az ukrán gazdaság rendbetételéhez, ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy Kijevnek le kell győznie a járványszerű korrupciót.

Biden szerint a május 25-i ukrajnai elnökválasztás a legfontosabb az ország történelmében, és a megtartásához Washington kész támogatást nyújtani. Az Egyesült Államok hajlandó segíteni az ukrán vezetőknek abban, hogy megteremtsék a nemzeti egységet – mondta.

Közben Kijev felszólította Moszkvát, hogy az április közepi genfi megállapodásokkal összhangban nyilvánosan határolódjon el a kelet-ukrajnai szakadároktól.

Az ukrán külügyminisztérium közölte azt is, nincs semmilyen bizonyíték arra, hogy a kijevi tüntetésekben aktív szerepet játszó nacionalista szervezetnek, a Jobboldali Szektornak köze lenne a Szlovjanszknál múlt vasárnap történt lövöldözéshez.

Az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov viszont a kijevi hatóságokat vádolta azzal, hogy felrúgták a múlt heti genfi megállapodást.

A hétvégén egy rejtélyes lövöldözés feszítette tovább a helyzetet Kelet-Ukrajnában, ahol oroszbarát csoportok több kormányzati épületet elfoglaltak. Felségjelzés nélküli fegyveresek Szlovjanszknál oroszbarát csoportra támadtak, a lövöldözésben többen meghaltak.