Bekeményít Oroszország a blogokkal szemben

Vágólapra másolva!
Szigorúbb szabályozások jönnek, közben az orosz Facebook vezetője disszidált.
Vágólapra másolva!

Több olyan törvényt is elfogadott kedden az orosz parlament alsóháza, amelyek szigorítják a blogok feletti hatósági ellenőrzést, illetve büntetőintézkedéseket rendelnek el a "tömeges zavargásokban" részt vevők ellen. Ez utóbbi váddal több ellenzéki ellen is büntetőeljárás indult Oroszországban.

A duma által a "terrorellenes" törvénycsomag részeként ugyanazok a kötelezettségek vonatkoznak a jövőben a blogokra is, mint a médiára. A törvény előírja, hogy minden blogger, akinek a honlapját háromezernél többen keresik fel naponta, köteles regisztráltatni magát a médiafelügyeletnél (Roszkomnadzor) és fél évig minden adatot köteles megőrizni.

A bloggereknek, akik ezentúl kötelesek a nevüket is közzétenni a honlapon, ellenőrizniük kell az általuk közzétett információk hitelességét, és közölniük kell a látogatóik számára érvényes korhatárt. A törvény értelmében a Roszkomnadzornak - amely márciusban több, a Kremlt bíráló honlapot blokkolt – össze kell állítania a legnépszerűbb blogok listáját. Ez utóbbiaknak tíz napon belül eleget kell tenniük az új kötelezettségeknek, ellenkező esetben akár 500 ezer rubeles (3,1 millió forint) pénzbüntetéssel is sújthatják őket.

Nő a rendzavarók büntetése

Egy kedden elfogadott másik jogszabály értelmében a duplájára - négyről nyolc évre - nő a tömeges rendzavarásban részt vevőkre kiszabható legkisebb börtönbüntetés. Több ellenzéki – így Szergej Udalcov, a Baloldali Front nevű radikális szervezet vezetője – ellen is hasonló váddal indítottak büntetőeljárást.

Öttől tíz évig terjedő elzárással, illetve akár 500 ezer rubeles pénzbüntetéssel sújtható továbbá a tömeges zavargások szervezéséről tartott előadásokon való részvétel. Az új jogszabály kiterjeszti az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) hatásköreit is, megkönnyítve számára egyebek mellett a bűncselekmények vagy terrorcselekmények elkövetésének szándékával gyanúsított személyek motozását, illetve tárgyaik átvizsgálását.

Az orosz Facebook vezetője disszidált

Elhagyta Oroszországot Pavel Durov, a VK nevű orosz közösségi oldal alapítója. "Oroszország jelenleg sajnos nem alkalmas az internetes üzletágra" - jegyezte meg.

Durov decemberben elutasította az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) követelését, és nem adta át a kijevi tüntetéseket szervezők személyes adatait. Állítólag kedden utazott el Oroszországból, egy nappal azután, hogy a VK elfogadta a lemondását.

A BBC szerint a negyedmilliárd felhasználóval rendelkező, a Facebook után Európa második legnagyobb közösségi oldalaként működő VK jelenleg Igor Szecsin és Aliser Uszmanov irányítása alatt van. Szecsin korábban Vlagyimir Putyin kabinetfőnök-helyettese volt, Uszmanov pedig Oroszország egyik leggazdagabb embere, egyben a Vk egyik befektetője.