Tizenhárom kínai bányász halt meg

Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb széntermelőjében sorozatosak a bányabalesetek, tavaly több mint ezer bányász halt meg.
Vágólapra másolva!

Legkevesebb tizenhárom bányász meghalt hétfőre virradóra sújtólégrobbanás következtében a délnyugat-kínai Jünnan tartományban, egy vájárt még keresnek.

A Huntutien nevű szénbánya tárnájában 56 ember dolgozott, amikor a robbanás bekövetkezett, 42 embernek sikerült kimenekülnie.Egy szintén Jünnanban történt bányaszerencsétlenség áldozatainak a száma 21-re nőtt. A Hsziahajce bányát víz árasztotta el csaknem két hete.

Az esettel összefüggésben eddig 11 különböző szintű, munkabiztonságért felelős kormányzati hivatalnokot függesztettek fel állásából, a bányavállalatnál hét embert vettek őrizetbe.

Kína a világ legnagyobb széntermelője és szénfelhasználója, ahol évtizedek óta súlyos gond a bányák biztonsága és engedély nélküli működtetése. Hivatalos források szerint tavaly 1049-en haltak meg bányabalesetekben, míg egy évvel korábban 1384, 2011-ben pedig 1973 volt az áldozatok száma.

Az utóbbi években a kormány kis bányák ezreit záratta be és megszigorították a hatósági ellenőrzéseket. Az idén 1725 kisebb bányát zárnak be, aminek következtében 117,48 millió tonnával csökken az országos széntermelési kapacitás.