Nem merte kiadni az evakuálási parancsot a dél-koreai kapitány

Vágólapra másolva!
Több száz diákkal a fedélzetén elsüllyedt egy dél-koreai komp szerdán. A pénteken letartóztatott kapitány azt mondta, hogy azért nem adta ki az evakuálási parancsot, mert félt attól, hogy az erős és hideg áramlat elsodorja az utasokat. 273 embert még a negyedik napon is keresnek.
Vágólapra másolva!

Az elsüllyedt dél-koreai komp pénteken letartóztatott kapitánya a kihallgatásakor azt mondta, azért vonakodott kiadni az evakuálási parancsot, mert attól félt, hogy az utasok elsodródnak a hajótól - írta a BBC.

A komp legénysége helyi idő szerint kilenc órakor adott le vészjelzést 20 kilométerre a Bjeongpung szigettől. Egy túlélő utas azt mondta, hogy ütközéshez hasonló hangot hallott, majd a hajó elkezdett az oldalára fordulni és két óra leforgása alatt fejtetőre állt, majd szinte teljesen víz alá merült. Az első megjelent képeket már csak annyi látszott, hogy a hajó orra lóg ki a vízből. A kompon több mint 400-an utaztak, köztük 320 kiránduló diák.

A kapitányt és a legénység két tagját pénteken letartóztatták azzal a váddal, hogy hibáztak, amiért túl későn adták ki az evakuálási parancsot. A vád szerint ezzel nem teljesítette a feladatát, és megsértette a hajózási szabályokat. A BBC szerint a legénység még akkor is azt parancsolta az utasoknak, hogy maradjanak a fedélzeten, amikor a hajó már jelentősen oldalra billent.

"Sajnálom, és megkövetem Dél-Korea népét azért, hogy felzúdulást okoztam, és bocsánatkérően fejet hajtok az áldozatok családjai előtt" - mondta a kapitány, amikor szombaton néhány tévétársaság elkapta néhány szóra.

"Nagyon erős volt az áramlás, az óceán hőmérséklete nagyon alacsony volt, és ezért azt gondoltam, hogy ha az emberek alaposabb mérlegelés előtt elhagyják a kompot, ha nem veszik fel a mentőmellényeket, és még ha fel is veszik, akkor elsodródhattak volna a hajótól" - mondta. Hozzátette azt is, hogy a hajó felborulásáig nem érkeztek meg a mentőhajók.

Az AP hírügynökség birtokába került dokumentum szerint a partiőrség 5 perccel a vészjelzés után már azt ajánlotta, hogy teljesen ürítsék ki a hajót. A legénység egyik tagja viszont azt állította, hogy a kapitány csak 30 perccel később döntött a hajó evakuálása mellett. A kapitánnyal együtt letartóztatott egyik legénységi tag elismerte, hogy hibázott, de azt is elmondta, hogy a hajó teljesen másként viselkedett, mint amire számítottak. A kormánylapát szerinte jóval tovább fordult, mint ahogy elvileg tudott volna.

A BBC szerint 29 utast halottnak nyilvánítottak, 174-et megmentettek, de így is marad 273 ember, akit még keresnek. A mentőakció már a negyedik napja tart, de a hatóságok szerint a rossz látási viszonyok között nehéz dolguk van.