Több mint 50 halott az ENSZ dél-szudáni menekülttáborában

Vágólapra másolva!
Legkevesebb ötvennyolc ember meghalt és több mint száz megsebesült az ENSZ dél-szudáni menekülttábora elleni támadásban - közölte pénteken az ENSZ.
Vágólapra másolva!

"Negyvennyolc holttestet - köztük gyermekeket és nőket - találtunk a táborban, további tízet pedig körülötte. Egyelőre a sebesültek száma meghaladja a százat, néhányan válságos állapotban vannak" - mondta Toby Lanzer, az ENSZ dél-szudáni humanitárius missziójának vezetője.

A támadás az afrikai ország keleti részén fekvő Jonglei állam fővárosában, Borban történt csütörtökön.

Az ENSZ szudáni missziójának (UNMISS) bori bázisára mintegy 350 felfegyverzett fiatal tört be, és tüzet nyitott a nuer etnikumhoz tartozókra, akik a Dél-Szudánban december közepén kitört harcok elől menekültek a táborba. A létesítményben mintegy ötezer civil volt a támadáskor.

Az UNMISS csütörtöki közleménye szerint az indiai, nepáli és dél-koreai kéksisakosok (az ENSZ fegyveresei) viszonozták a tüzet, és visszavonulásra kényszerítették a behatolókat. A sebesültek között két békefenntartó is van. Az ENSZ tisztségviselője szerint a támadók célja egyértelműen az volt, hogy minél több emberrel végezzenek.

A nuer kisebbségi csoporthoz tartozik Riak Machar volt alelnök is, aki Salva Kir dél-szudáni elnök legfőbb ellenfelének számít. Dél-Szudánban tavaly december közepén törtek ki a harcok, miután Kiir elnök államcsínnyel vádolta meg júliusban menesztett alelnökét. Utóbbi ezt tagadja, és azzal vádolja az államfőt, hogy valójában politikai ellenlábasait akarja eltávolítani.

A Dél-Szudáni polgárháborúról bővebben itt és itt írtunk.