Phenjan tartozásáról is tárgyalt a magyar küldöttség

Vágólapra másolva!
Észak-Korea évtizedek óta hatmilliárd forintnyi rubellel tartozik Magyarországnak, de nem szívesen fizetné ki a teljes összeget. De már hajlandó tárgyalni az adósságról.
Vágólapra másolva!

A kommunista Észak-Korea még a rendszerváltás előtt halmozta fel a harmincmillió klíring rubeles tartozást, ami ma nagyjából hatmilliárd forintnak felel meg, írja a Bors. 2008-ban Phenjan kérte, hogy engedjük el az adósság 90 százalékát, a maradékot pedig ginzeng gyökér szállításával teljesítették volna. Erre a budapesti kormány nemet mondott. Azóta nem közeledtek az álláspontok.

Ám a múlt héten kiderült, hogy magyar delegáció utazott Phenjanba, hivatalosan azért, hogy az új szöuli magyar nagykövet, Csaba Gábor átadja megbízólevelét, ugyanis a diplomata oda is akkreditálva van. A Bors szerint a találkozón előkerült a tartozás kérdése is.

Úgy tűnik, most van hajlandóság az észak-koreai részről a tartozás kiegyenlítésére, ám a magyar külügy egyelőre nem tudunk bővebb információval szolgálni.

A két ország között tapasztalható valamiféle enyhülés. Elképzelhető, hogy Magyarország humanitárius segélyt küldhet Észak-Koreába, ezzel segítve elő a sikeres tárgyalásokat. Azt viszont nem tudni, mikor fizetnének. A következő tárgyalás nagyjából egy év múlva várható.