Újabb holttestet sodort ki a kompból a tengerár

Vágólapra másolva!
Kiderült, hogy a katasztrófa időpontjában nem a kapitány, hanem egy beosztottja irányította a hajót a dél-koreai vizeken.
Vágólapra másolva!

A szerencsétlenséget kivizsgáló ügyész bejelentette, hogy a katasztrófa időpontjában nem a kapitány, hanem egy beosztottja irányította a hajót. "A harmadtiszt állt a kormánynál" - mondta az ügyésze egy sajtótájékoztatón. A kapitány valószínűleg nem is tartózkodott a hajóhídon.

Az eltűnt gyermekek szülei a kapitányt okolták a tragédia miatt, miután a kapitány és a hajózási társaság bocsánatot kért a halálesetek miatt. Szemtanúk azt állították, hogy a kapitány és a legénység néhány tagja elhagyta a hajót, míg a mások azt az utasítást adták az utasoknak, hogy maradjanak a helyükön, amikor a hajó süllyedni kezdett. A parti őrség szerint a nyomozók a legénység esetleges hanyagságára, a teher berakodásának módjára és a hajó esetleges szerkezeti hibáira összpontosítanak, annak ellenére, hogy a hajó a jelek szerint minden biztonsági és biztosítási követelménynek megfelelt. A kapitány ellen a dél-koreai törvényeknek megfelelően várhatóan büntetőjogi eljárás indul. Ri Dzsun Sok bocsánatot kért az áldozatokért, de a felelősségét nem ismerte el. Nyilvánosan nem nyilatkozott arról, valóban elhagyta-e a hajót az utasok előtt, és ha igen, miért.

Az éjjel egy újabb holttestet sodort ki a kompból a tengerár, s ezzel 26-ra emelkedett a megerősített halálos áldozatok száma.

A szerencsétlenség okát még mindig nem tudják. A hajó egyszerűen felborult és részben elsüllyedt. A kormányos szerint a kapitány a vészjelzés leadásakor azt mondta az utasoknak, hogy vegyenek mentőmellényt és maradjanak ott, ahol vannak. A hajóról csak két mentőcsónakot engedtek le. A hatóságok vizsgálják, hogy a kapitány megtett-e mindent tőle követelhetőt, vagy igaz az az állítás, hogy az elsők között menekült el a kompról.

A kompon utazó 475 emberből 179 élte túl a katasztrófát, és 271 eltűntet tartanak nyilván, nagyrészt diákokat, akik tanulmányi kiránduláson vettek részt. Nincs meg a 20 fős legénység fele sem.