Tízezer dollárt ér egy orosz kém Ukrajnában

Vágólapra másolva!
Egy ukrán milliárdos fejdíjat tűzött ki az orosz kémekre. Egy kormányépület felszabadításáért 200 ezer dollárt fizet.
Vágólapra másolva!

Pénzt ajánlott fel Igor Kolomoszkij, az ukrajnai Dnyipropetrovszk dúsgazdag kormányzója csütörtökön azoknak, akik az ukrán hatóságok kezére juttatják az ország keleti részén tevékenykedő orosz ügynököket. Minden egyes elfogott és a biztonsági erőknek átadott ügynök után 10 ezer dolláros (mintegy 2,2 millió forint), míg az elfoglalt kormányépületek felszabadításáért 200 ezer dolláros (mintegy 44 millió forint) jutalmat ígért a milliárdos - közölte Borisz Filatov, Kolomoszkij képviselője csütörtökön a Facebook internetes közösségi portálon. Hozzátette, hogy fegyverek és gránátvetők leadásáért további jutalom üti a beszolgáltatók markát.

Filatov Facebook-bejegyzésében úgy vélte, hogy Kelet-Ukrajnában kitört "a szegénység forradalma". A jelenlegi események "a megfáradt, kétségbeesett és a kormányzat által meg nem hallgatott emberek lázadása" – fejtette ki az ukrán milliárdos képviselője. Kolomoszkij a felajánlással kívánja erősíteni az oroszbarát szeparatisták elleni ukrán küzdelmet.

Fegyveres oroszbarát szakadárok a múlt hét vége óta legalább tíz kelet-ukrajnai városban foglaltak el rendőrségi és más középületeket. A támadásokat a kijevi kormány szerint orosz ügynökök szervezik. Oroszország ezzel szemben azt állítja, hogy a térség orosz ajkú lakosságának az új kijevi vezetés elleni spontán tüntetéseiről van szó.