Vágólapra másolva!
Genfben békemenetrendet fogadtak a külügyminiszterek, az EBESZ segít a párbeszéd megindításában. Kerry azonban szkeptikus, és szavak helyett tetteket vár.
Vágólapra másolva!

John Kerry amerikai, Szergej Lavrov orosz, Andrij Descsica ukrán külügyminiszter, valamint Cathrine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője több mint hét órán keresztül tanácskozott Genfben a válság megoldásáról. Végül megállapodás született a nyugalom megteremtéséről, és széleskörű párbeszédre szólítottak fel.

Minden félnek tartózkodnia kell az erőszaktól és a provokatív cselekedetektől, elítéljük a szélsőség és a vallási türelmetlenség minden megnyilvánulását - nyilatkozta Lavrov, konkrét lépésként pedig a törvénytelen fegyveres csoportok leszerelését és az illegálisan elfoglalt épületek kiürítését sorolta fel. Oroszország támogatni fogja az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) békéltető törekvéseit, ígérte, és nem küld katonákat Ukrajnába.

Az amerikai külügyminiszter is fontosnak nevezte a genfi megállapodást, de hangsúlyozta, a szavakat tetteknek kell követnie. Kerry arra is figyelmeztetett, hogy Oroszország megfizeti az árát, ha az egyezség meghiúsul.