Már néhány betépés is agykárosodást okoz

Vágólapra másolva!
Agyi elváltozásokat, a motiváció és az érzelmek irányításával kapcsolatos területek módosulását okozhatja a marihuána alkalmi fogyasztása – derült ki egy amerikai tanulmányból.
Vágólapra másolva!

A Journal of Neuroscience című szaklap friss számában megjelent tanulmány abban különbözik sok más, marihuánáról szóló munkától, hogy azok a szer krónikus, gyakori használóit vizsgálták. A Northwestern Egyetem, a Massachusettsi Általános Kórház és a Harvard Orvosi Karának kutatói összefüggést mutattak ki aközött, hogy az adott személy hány alkalommal szívott marihuánás cigarettát, és milyen rendellenességek jelentkeztek az agyában.

"18–25 év közötti fiatalokat vizsgáltunk: 20 olyat, aki sosem fogyaszt marihuánát, és 20 olyan embert, akik bizonyos rendszerességgel fogyasztanak. Köztük voltak olyanok is, akik csak hetente egyszer-kétszer szívnak" – idézi a Washington Post Hans Beitert, a Norhtwestern Egyetem pszichiátria- és viselkedéstudományi professzorát, a kutatás egyik vezetőjét. "Az emberek azt hiszik, hogy ha csak néha, kikapcsolódásként szívnak, de egyébként a munka vagy az iskola rendben van, akkor nem okoz problémát a marihuána. A mi adataink nem ezt mutatták" – mondta.

A kutatás két agyterületen azonosított módosulásokat olyan marihuánafogyasztóknál, akik heti egy-hét füves cigarettát szívtak el. A két agyi régió kulcsszerepet játszik a motiváció és az érzelmek irányításában. Változott a tömege, az alakja és a sűrűsége is a két említett agyterületnek. Az eltérések esetleges hosszú távú következményeit azonban további kutatásoknak kell megvizsgálniuk. "Az volt a feltevésünk, hogy ezek a változások esetleg olyan korai jelek, amelyek később motiválatlansághoz vezetnek, vagyis a füvező elveszíti az érdeklődését a korábbi céljai iránt" – tette hozzá Beiter.