Elsüllyedt egy dél-koreai hajó, több száz diákkal a fedélzetén

Elsüllyedt egy dél-koreai hajó, több száz diákkal a fedélzetén
Dzsindo, 2014. április 16. Süllyed a léket kapó Szevol személyhajó a dél-koreai Dzsindo partjai előtt 2014. április 16-án. A több mint 470 embert – köztük 325 középiskolást – szállító hajó később teljesen elsüllyedt. (MTI/AP/Yonhap/Hjung Min Vu)
Vágólapra másolva!
Léket kapott, és az oldalára fordult egy hajó Dél-Korea délnyugati partjainál, helyi idő szerint szerda reggel kilenc órakor. 447-en voltak a fedélzeten, közülük 320 kiránduló iskolás. Eddig két halottról számoltak be. Kezdetben arról tájékoztatott a helyi média, hogy 104 embert keresnek, a parti őrség viszont később több mint háromszáz utas eltűnéséről számolt be. Cikkünket folyamatosan frissítjük.
Vágólapra másolva!

A dél-koreai kormány közlése szerint 295, a parti őrség tájékoztatása szerint több mint háromszáz ember tűnt el a balesetben, és csak mintegy 180 embert sikerült kimenteni a süllyedő hajóról, közülük 27-et sérülésekkel szállítottak kórházba. A helyi média első jelentéseiben a hatóságok közlésére hivatkozva 368 túlélőről és 107 eltűntről számolt be. A hatóságok egyelőre nem adtak magyarázatot arra, miért nőtt csaknem háromszorosára az eltűntek száma, illetve csökkent felére a túlélőké.

A hivatalos közlés szerint ketten haltak meg - a legénység egyik tagja és egy diák -, de a halálos áldozatok száma ennél sokkal nagyobb lehet, félő ugyanis, hogy az eltűntek többsége az elsüllyedt hajóban rekedt. A tenger hőmérséklete 12 fokos, és ilyen hideg vízben az embert másfél-két óra után kihűlés fenyegeti.

A szerencsétlenség körülményei és okai egyelőre nem tisztázottak. A parti őrség szerint a komp legénysége helyi idő szerint kilenc órakor adott le vészjelzéseket, amikor a hajó 20 kilométerre volt Bjeongpung szigettől. Egy megmentett utas azt mondta, hogy ütközéshez hasonló hangot hallott, majd a hajó elkezdett oldalára dőlni és süllyedni. Két óra leforgása alatt fejtetőre állt, és szinte teljesen víz alá merült. A helyi média felvételein csak a hajó orr-része látszik ki a vízből.

Hírügynökségi jelentések szerint a hajó zátonyra futott, de voltak olyan hírek, hogy léket is kapott. Egy túlélő elmondta, hogy a víz nagyon gyorsan ömlött be a hajótestbe, a komp ráadásul erősen billegett, ami miatt az utasok nem tudták idejekorán elhagyni a fedélzeti helyiségeket.

A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: MTI/AP/Yonhap/Hjung Min Vu

Nagy erőkkel folyik a kutatás az eltűntek után. Összesen 34 hajó és 16 helikopter vesz részt a mentésben, a haditengerészet és a parti őrség több mint harminc búvára kutat a túlélők után.

A CNN arról számolt be, hogy a diákoknak a vízbe kellett ugraniuk, hogy a mentőcsónakokhoz úszhassanak, amikor süllyedt a hajó. "Nagyon hideg volt a víz, de én élni akartam. Azt hiszem, most már a legtöbb diákot kimentették. Mellettem körülbelül húszan vannak, átfagytunk, de most már jól vagyunk, mert kaptunk takarókat" - nyilatkozta az egyikük.