A szakadárok leszereltek egy ukrán hadoszlopot

Vágólapra másolva!
Már a kijevi védelmi minisztérium sem tagadja a hírt.
Vágólapra másolva!

Egy ukrán hadoszlop katonái letették a fegyvert az őket feltartóztató oroszbarát szakadárok előtt a kelet-ukrajnai Kramatorszkban, majd visszafordultak – jelentették szerdán az AFP francia hírügynökség helyszíni tudósítói, más jelentések szerint viszont három páncélozott gyalogsági harcjárműnek sikerült kitörnie a szakadárok gyűrűjéből. Az AFP szerint a feltartóztatott hadoszlop katonáinak szét kellett szerelniük fegyvereiket, a závárzatokat egy jelzés nélküli egyenruhát viselő férfi begyűjtötte. Ez utóbbi a Moszkva-párti fegyveres csoportok térségbeli képviselőjeként mutatkozott be. Az ukrán egységnek a két fél közötti egyezség nyomán a lefegyverzést követően vissza kellett fordulnia.

Más források arról adtak hírt, hogy ugyancsak Kramatorszkban az ukrán hadsereg három páncélozott gyalogsági harcjárműve (BMP) kitört az oroszbarát szakadárok gyűrűjéből.

Kijevben is tudják

Az ukrán védelmi minisztériumban elismerték, hogy a kelet-ukrajnai városban a szakadároknak valóban sikerült elfoglalniuk az ukrán fegyveres erők harcjárműveit, pontosabban hat darab páncélozott deszant harcjárművet (BMD). Korábban a tárca cáfolta a hírt. Most azonban azt közölte, hogy Kramatorszk központjában helyi lakosok "orosz felforgató terrorista csoportok tagjainak" segítségével elfoglalták a harcjárműveket, amelyekkel a közeli Szlovjanszk település felé indultak el.

A tárca közleménye szerint a járművek délután Szlovjanszk központjában, a helyi adminisztráció épületének közelében álltak, körülöttük "nem ukrán katonai egyenruhát viselő fegyveresekkel". Jelenleg a minisztériumnak nincs tudomása a harcjárműveket korábban elhagyni készülő ukrán katonák hollétéről.