Ellopták Napóleon hajfürtjét egy ausztrál múzeumból

Vágólapra másolva!
A francia császár több más személyes tárgyának is nyoma veszett.
Vágólapra másolva!

Ellopták Bonaparte Napóleon hajfürtjét, tubákosszelencéjét és egyéb felbecsülhetetlen értékű műkincseket, amelyek egy ausztráliai múzeumban voltak kiállítva – közölte kedden a helyi rendőrség. A tolvajok a hatóságok szerint kifejezetten ezekért a tárgyakért törtek be a Melbourne-től délre, a Victoria állambeli Mornington-félszigeten álló múzeum épületébe. A betörők eltávolítottak egy külső rolót, és egy mosdón keresztül jutottak be a történelmi Briars Park épületébe. Feltehetően megrendelésre vitték el a műkincseket, az egész nem tartott tovább tíz percnél.

Az eltulajdonított tárgyak között szerepel egy gyűrű, Napóleon üvegkeretbe foglalt hajtincse, egy szalag, amelyet a francia uralkodó 1815-ben írt alá, és egy tubákosszelence.

A múzeum tájékoztatása szerint a gyűjtemény az angol Alexander Balcombe hagyatékából származik, aki akkor találkozott Napóleonnal, amikor az uralkodó Szent Ilona szigetén élt száműzetésben, 1815-től hat évvel később bekövetkezett haláláig. Balcombe gyermekként még ült Napóleon térdén, ugyanis a család jó barátságban állt a száműzött uralkodóval – mondta el Steve York, a múzeum vezetője.

Az eltűnt műtárgyak között van még egy ezüst tintatartó és az a három érme, amelyek állítólag Napóleon zsebében voltak, amikor meghalt. Ugyancsak eltűnt az uralkodó és első hitvese, Josephine miniatűr portréja.